Pirmąjį diržų veržimosi vajų keičia antrasis

Nukentės mažiausiai uždirbantys


 


Jono Laužiko specialiojoje mokykloje antrasis taupymo vajus jau palies ir darbuotojus. Pasak direktoriaus Vytauto Jokubaičio, sutaupyti iš komunalinių ir kitų paslaugų jau beveik neįmanoma, nes šie rezervai buvo panaudoti pirmojo taupymo etapo metu.


„Ką daryti? Jeigu nenorime visiškai atleisti techninio personalo, tenka siūlyti neapmokamas atostogas“. Suskaičiuota, kad 14 darbuotojų turės nemokamai atostogauti net po 16 darbo dienų. Nukentės mažiausiai uždirbantys — valytojos, sargai, virtuvės darbuotojai.


Formaliai šis taupymas neliečia pedagogų, kuriems atlyginimas mokamas iš mokinio krepšelio lėšų. Dabar reikia sutaupyti Savivaldybės skiriamas vadinamąsias aplinkos lėšas.


Tačiau ši mokykla turi 13 pedagogų, dirbančių prailgintose grupėse, kuriose už darbą mokama ne iš mokinio krepšelio, bet iš Savivaldybės biudžeto lėšų. Kadangi šių grupių veiklos nutraukti neįmanoma, pedagogams teks dirbti, bet atsisakyti dalies atlyginimo.


 


Nebeaišku, ką susimažinti


 


Šiaulių mokyklų vadovų asociacijos pirmininkė, Lieporių vidurinės mokyklos direktorė Sigita Būdvytienė sakė, jog rengiamas susitikimas su direktoriais, nes jiems jau nebeaišku, ką sutaupyti.


Lieporių vidurinė mokykla laikosi neblogai, nes gerai sukomplektuoti mokinių krepšeliai. Tačiau, pasak S. Būdvytienės, techniniai mokyklos darbuotojai jaučiasi nesaugūs — ir jiems gresia nemokamos atostogos, tik dar neaišku, kokios trukmės.


 


Profsąjunga jaučiasi ignoruojama


 


Šiaulių švietimo darbuotojų profsąjungų susivienijimo pirmininkė Rasa Jasmontienė „Šiaulių kraštui“ pareiškė, kad profsąjungos šioje situacijoje jaučiasi ignoruojamos. Nors mieste yra trišalė taryba, yra švietimo darbuotojų trišalė taryba, socialinis dialogas apskritai nevyksta.


Profsąjunga išsiuntė paklausimą merui ir Savivaldybės administracijos direktoriui, kodėl taip elgiamasi.


„Finansų skyrius įsisiautėjo. Direktoriai tariasi už uždarų durų. Darbuotojai varomi nemokamų atostogų, bet visi darbai turi būti atlikti. Tai visiškas nesiskaitymas su žmonėmis.“


Pirmininkės nuomone, reikėjo bendrai išnagrinėti, kokių funkcijų taupymo metu atsisakyti, aptarti juridines ir finansines nemokamų atostogų pasekmes. Jos teigimu, žmonės yra įbauginti, bijo skųstis, nes visai gali netekti darbo, o direktoriai jaučiasi nevaržomi.


 


Sumažintas ir mokinio krepšelis


 


Gegužės pradžioje Seimas 36 litais sumažino ir mokinio krepšelį — nuo 3774 litų iki 3738. Švietimo ministras vis kartoja, kad šis sumažinimas nepalies pedagogų atlyginimų, bus atsisakoma ugdymo priemonių ir kitų su ugdymu susijusių išlaidų.


R. Jasmontienė tuo abejoja, ar nepasigirs siūlymų vasaros pabaigoje ir mokytojams išeiti nemokamų atostogų.


Tokio varianto neatmeta ir J. Laužiko mokyklos vadovas V. Jokubaitis. Jo nuomone, viskas paaiškės, artėjant naujiems mokslo metams.


 


Kultūros žmonės suprato


 


Šiaulių kultūros centrui antrojo taupymo vajaus metu reikia sutaupyti 64 tūkstančius litų. Direktorius Virginijus Stonkus teigia, jog tai įmanoma daugelio programų finansavimą perkeliant į jų finansavimą iš specialiųjų lėšų. „Mums lengviau negu mokykloms, nes šiek tiek užsidirbame ir patys“.


Kultūros centro kolektyvas informuotas, kad visiems teks išeiti po dvi dienas nemokamų atostogų. „Atleidimų nenumatome. Darbuotojų reakcija dėl atostogų supratinga. Žmonės netgi pasiūlė sričių, kuriose būtų galima dar šiek tiek sutaupyti“.


Kultūros centras nebežada nemokamai suteikti salių, garso ir kitos aparatūros.


TAUPYMAS: Premjeras Andrius Kubilius žada ir trečiąjį taupymo vajų birželį. Mokyklos artės prie balanos gadynės.


 


Giedriaus BARANAUSKO montažas


Šaltinis: http://www.skrastas.lt/?data=2009-05-18&rub=1144174552&id=1242566351


 


Petras BALČIŪNAS, „Šiaulių kraštas”


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!