Renkama socialiai atsakinga 2008-ųjų įmonė

Lietuvos smulkios ir didelės įmonės bei užsienio kapitalo įmonės gali pretenduoti į Metų Darbovietės, Metų Bendruomeniškiausios įmonės, Metų aplinkosaugos įmonės apdovanojimus. Įmonės, surinkusios didžiausią balų skaičių visose nominacijose, bus pripažintos pažangiausiomis ĮSA srityje ir gaus pagrindinį apdovanojimą „Socialiai atsakinga įmonė 2008“.


Komisijos, sudarytos iš valstybės institucijų, profesinių sąjungų, nevyriausybinių organizacijų ir verslo atstovų, nariai išklausė įvairių įmonių atstovų prisistatymų, kuriuose jie siekė parodyti, kad jų įmonė verta atsakingo verslo apdovanojimo. Buvo minėta daug konkrečių socialiai atsakingos veiklos pavyzdžių tiek darbo sąlygų gerinimo, kolektyvo ryšių stiprinimo, tiek aplinkosaugos srityje.


„Ypač šiuo sunkiu metu, kai gauname signalų, jog kai kurios įmonės ima mažiau kreipti dėmesio į darbuotoją, jo poreikius, labai džiugu girdėti visiškai priešingų pavyzdžių, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos valstybės sekretorius, vertinimo komisijos pirmininkas Rimantas Kairelis. – Nekalbame apie savaime suprantamą įstatymais numatytų darbo sąlygų, saugumo užtikrinimą. Į Nacionalinio verslo apdovanojimus pretenduojančios įmonės savanorišku sprendimu stengiasi sudaryti kuo geresnę atmosferą darbovietėje, suteikti daugiau garantijų ar lengvatų negu įpareigoja įstatymas. Tai lankstus darbo grafikas, draudimas nuo nelaimingų atsitikimų, atostogų pailginimas turintiems tam tikrą stažą, suteikimas mokyklinio amžiaus vaikus turintiems darbuotojams laisvos dienos rugsėjo pirmąją, netgi ligos socialinio draudimo pašalpos ar motinystės pašalpos ir už tą laikotarpį turėto gauti atlyginimo skirtumo kompensavimas ir t.t. Labai svarbu, ar bendravimas įmonėje tarp darbuotojų ir vadovų atviras, o jei tenka uždaryti padalinį – kaip padedama atleistiems darbuotojams, ar jie nepaliekami likimo valiai. Visa tai – socialiai atsakingos įmonės, kuri, nepamirškime, kartu yra ir pelno siekianti organizacija, veiklos gairės“, – sakė R. Kairelis. 


Pagal savo galimybes įmonės prisideda prie bendruomenės sąmoningumo ugdymo: tam pasitarnauja švietimo programos, kai konsultantai atvyksta į mokyklas ar teikia informaciją per žiniasklaidą, remiamas akademinis jaunimas, sudaromos galimybės įsidarbinti, įgauti praktikos.


Pagirtinas kompanijų siekis taupyti gamtos išteklius. Gamybos įmonės modernizuoja įrenginius, labiau susijusios su veikla biure – taupo elektros energiją, popierių, atiduoda perdirbti antrines žaliavas, o svarbiausia, skatina sąmoningais būti pačius darbuotojus, sudarydamos tam tinkamas sąlygas. Įmonės, kurios daug dėmesio skiria savo darbuotojų ugdymui bei draugiškumo aplinkai propagavimui, nepamiršta ir humaniškų akcijų svarbos: organizuotai duoda kraujo, pasirašo organų donoro korteles, lanko ir remia vaikų globos namus, dalyvauja savanorystės programose.


Šiemet dalyvauja 22 įmonės, iš viso pateikta 50 paraiškų; 20 iš jų Metų darbovietės nominacijai, 14 – Bendruomeniškiausiai įmonei, 16 – Aplinkosaugos įmonei.


Kituose posėdžiuose vertinimo komisija išklausys kitus kandidatus, o sprendimą dėl atsakingiausių verslo įmonių ketinama priimti kovo pradžioje.


Šie rinkimai vyksta jau antrus metus, pernai jame 43 paraiškas pateikė 27 Lietuvos įmonės. Pagrindinėje Apdovanojimo – Socialiai atsakingos įmonės 2007 nominacijoje buvo apdovanotos AB bankas „Hansabankas“ (Lietuvos didelė įmonė); UAB „Traidenis“ (mažo (smulkaus) ir vidutinio verslo įmonė); UAGDPB „Aviva Lietuva“ (užsienio įmonė ir atstovybė, veikianti Lietuvoje).


Platesnė informacija apie šių metų rinkimus čia.


 


Šaltinis:


www.socmin.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!