Dėl planuojamų protesto akcijų

Lietuvos VRS respublikines profesines sąjungos pranešimas – 2009 m. sausio 14 d.


 


Lietuvoje veikiančių profesinių sąjungų centrai yra paskelbę apie 2009-01-16 Vilniuje vyksiančią protesto akciją. Vidaus reikalų įstaigose veikiančios profesinės sąjungos nėra politinės organizacijos, jos atstovauja vidaus reikalų įstaigose dirbančių pareigūnų, tarnautojų ir darbuotojų profesinius interesus bei vengia politikavimo.


 


Vakarykščiai (2009-01-13) įvykiai Rygoje, Duomo aikštėje, kai taikus mitingas prieš skurdą virto masinėmis riaušėmis ir neblaivių jaunuolių susirėmimais su policijos pajėgomis, vidaus reikalų įstaigų profesinėms sąjungoms kelia didelį susirūpinimą. Vidaus tarnyboje veikiančios profesinės sąjungos palaiko pilietines iniciatyvas, tačiau ragina visus darbuotojus savo teises ginti teisėtomis priemonėmis, o ne vitrinų daužymu ar plytų mėtymu į policijos pareigūnus.


 


Suprasdami žodžio laisvės bei kitų demokratinių vertybių svarbą stiprėjančiai valstybei, reiškiame palaikymą taikioms pilietinėms iniciatyvoms. Kartu raginame visus vidaus tarnybos pareigūnus susilaikyti nuo „uniformuoto dalyvavimo“ planuojamose 2009-01-16 protesto akcijose, o norintiems pareikšti savo pilietinę poziciją ir nepritarimą šalies valdžios vykdomai politikai, siūlome pasirinkti išimtinai taikias protesto formas ir vengti galimų provokacijų. Primename, kad visi vidaus tarnybos pareigūnai yra saistomi bendrųjų pareigūno pareigų ir priesaikos – kiekvienas pareigūnas, tapęs teisės pažeidimo liudininku, privalo imtis priemonių teisės pažeidimui užkirsti ir teisės pažeidėjams sulaikyti. Be to, kilus susirėmimams, uniformuotam pareigūnui be specialiųjų priemonių atsidūrus riaušininkų minioje gali kilti didžiulė grėsmė sveikatai ar net gyvybei. Profesinės sąjungos siekia apsaugoti pareigūnus, o ne rizikuoti jų gyvybe, todėl pareigūnams siūlome veikti apgalvotai.


 


Primename, kad pareigūnų profesinės sąjungų atstovai 2009-01-13 vykusiame susitikime su vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu, įteikė pareigūnų profesinių sąjungų suformuluotus reikalavimus, su kuriais galite susipažinti pareigūnų profesinių sąjungų tinklapiuose. Vidaus tarnybos profesinės sąjungos aktyviai gynė, gina ir gins vidaus reikalų įstaigų darbuotojų interesus.


 


Lietuvos vidaus reikalų sistemos


respublikinės profesinės sąjungos valdyba

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!