Socdemai išklausė profsąjungininkų priekaištus

Socdemų frakcijos seniūnas Juozas Olekas teigė, kad reikia stiprinti bendradarbiavimą su profsąjungomis, tačiau, nepaisant to, LPSK valdybos nariai kritikavo socdemų požiūrį į profsąjungininkų siūlymus susitikti ir spręsti tam tikras problemas.


Tarptautinės laisvųjų profesinių sąjungų konfederacijos (ICFTU) atstovas Rytų ir Centrinei Europai Sergejus Glovackas kalbėjo, kad profsąjungos su socdemais turėtų spręsti problemas, susijusias su lietuvių, dirbančių užsienyje interesų gynimu. 


Susirinkusieji teigė, kad neseniai priimtas Darbo tarybų įstatymas apriboja profsąjungų teises ir sudaro prielaidas darbdaviams jas ignoruoti ir siūlė keisti Profsąjungų įstatymą. Taip pat buvo akcentuota, kad reikalingas darbdavių organizacijų įstatymas, nes dabar veikiančios jų asociacijos, nors ir turinčios įtakos, tačiau, anot A.Černiausko, realiai tarp jų ir profsąjungų sudarytos sutartys neturi teisinio pagrindo, nes darbdavių asociacijos neatlieka atstovavimo funkcijos. 
Daugelio LPSK atstovų nuomone, socialinis dialogas aukščiausiu lygmeniu šalyje tėra tik formalus.


Susitikime dalyvavęs Vyriausybės atstovas Antanas Valys teigė, jog Vyriausybei neišklausyti daugiau nei 100 tūkstančių narių atstovaujančios profsąjungos būtų nelogiška ir pasiūlė išdėstyti Vyriausybei savo pasiūlymus.


LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!