Ar teks dirbti 65 valandas per savaitę?

Rugsėjo 29 dieną LR Seime vyko spaudos konferencija “65 valandų darbo savaitė: realybė ar baubas?”, kurioje Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas bei socialdemokratinės koalicijos frakcijos narys A. Sysas kalbėjo apie darbo laiko reguliavimą bei ar teks dirbti 65 valandas per savaitę.


Darbo laiko trukmę Lietuvoje reglamentuoja LR Darbo kodeksas, kuriame numatyta, kad darbo laikas negali būti ilgesnis kaip 40 valandų per savaitę, o maksimalus darbo laikas su viršvalandžiais per septynias dienas neturi viršyti 48 valandų. Tačiau išimtis gali nustatyti įstatymai, Vyriausybės nutarimai ir kolektyvinės sutartys. Be to Lietuva yra ratifikavusi ir Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) konvenciją Nr. 47 “Dėl darbo laiko sutrumpinimo iki 40 valandų per savaitę”.


“Tiems kurie sutinka dirbti viršvalandžius, siūlomas maksimalus 65 valandų skaičius per savaitę, bet tam būtinas darbuotojo sutikimas arba tai turėtų būti numatyta kolektyvinėje sutartyje”, – teigė A. Sysas. Europos Komisija taip pat siūlo iš dalies pakeisti ir direktyvos 18 straipsnį, kuris leidžia nukrypti nuo tam tikrų direktyvos straipsnių tik esant kolektyviniams susitarimams. Pasak LPSK pirmininko, Lietuvoje darbdaviai piktnaudžiauja darbuotojų darbo laiko reguliavimu, todėl patys darbuotojai turi aktyviau dalyvauti profesinių organizacijų veikloje ir pasirašyti kolektyvinę sutartį.


Paklaustas ar bus priimtas toks Europos Komisijos pasiūlymas prailginti darbo savaitę iki 65 valandų, A. Sysas teigė nemanąs, nes visur darbo laikas yra trumpinamas. “Europos gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimo fondas, atlikęs tyrimus apie darbo sąlygas naujose ES šalyse, nustatė, jog vidutinė darbo laiko trukmė per savaitę sudaro 44,44 valandas, tuo tarpu, kai ES šalyse senbuvėse – 38,19 valandų”, – teigė jis.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!