Statybininko ID sistema turi pradėti veikti jau šiais metais

Kovo 1 dieną dienraštyje „Verslo žinios“ pasirodžiusiame straipsnyje „VMI vadovė: mitas, kad PVM grąžiname tik po patikrinimo“ Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas pažymi, jog šiuo metu institucijos kuria Statybininko ID (Statybininko kortelės) projektą. Pagal šią sistemą kortelę privalės turėti visi statybos darbus atliekantys asmenys. Tokiu būdu esą siekiama mažinti „šešėlį“ ir korupcijos apraiškas statybų sektoriuje, skatinti įmones dirbti skaidriau.

Tačiau profesines sąjungas tokia žinia gerokai nustebino ir sukėlė nerimą.

Mat Lietuvos statybininkų asociacija (LSA) Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) atstovams STATREG sistemą, kurios vienas iš komponentų ir yra jau minėta Statybininko kortelė, pristatė dar 2018 metų vasarą. Tąkart Asociacijos atstovai pažymėjo, jog tam, kad ji pradėtų veikti, reikalingas visų suinteresuotų pusių pritarimas.

Beje, apie STATREG sistemą ne kartą kalbėta ir su atsakingų institucijų, taip pat ir VMI, atstovais, tačiau galutinis sprendimas dėl sistemos paleidimo vis dar vilkinamas.

Pažymėtina, kad profesinės sąjungos pritaria šiam pokyčiui darbo rinkoje, nes Statybininko kortelė užtikrina, kad darbuotojui bus atlyginta už visą darbo laiką, kadangi viena iš jos funkcijų yra darbo laiko apskaitos fiksavimas.

„Žinodami situaciją, negalime nesureaguoti, kad tokio proveržio jau laukiame ne vienerius metus. Todėl džiaugiamės, kad Asociacija šiandien turi Statybininko ID ir išduoda kompetenciją patvirtinančius dokumentus – Statybininko korteles. Akivaizdu, kad valstybinės  įstaigos jau dabar galėtų šiuo instrumentu naudotis ir mažinti šešėlį bei leisti darbuotojams užsidirbti oficialiai. Jau šiandien galime keisti viešųjų pirkimų įstatymą ir sutarti, kad vienas iš kriterijų būtų įmonės darbuotojams mokamo darbo užmokesčio dydis“, – situaciją komentuoja Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas.

Pasak jo, produktas, apie kurį VMI kalba, jau yra sukurtas – tereikia imti ir naudotis. Šiuo atveju nebelieka būtinybės investuoti mokesčių mokėtojų lėšų, kurti papildomų etatų valstybės aparate. Reikalingas tik noras ir politinė valia atlikti realius veiksmus mažinant nelegalų darbą šiandieną.

„Labai keista ir kelia nerimą tai, kad šalies valdžia, pati deklaruodama kovą su šešėliu, kaip vieną iš prioritetų, vilkina jau paruoštas priemones, kurios garantuotų biudžeto papilnėjimą“, – apgailestauja J. Neverauskas.

„Kovo 4 dieną kreipėmės į kai kuriuos Trišalės Tarybos bei LR Seimo narius prašydami atkreipti dėmesį į šią neraminančią situaciją. Siekiame, kad dėl Statybininko ID, o tuo pačiu ir skaidrumo bei „šešėlio“ mažinimo statybos sektoriuje, bus imamasi realių veiksmų, o darbuotojai Statybininko ID naudomis galės naudotis jau šiais metais“,- priduria LPPSF vadovas.

Daugiau informacijos apie STATREG sistemą galima rasti pasekus šia tiesiogine nuoroda: https://statreg.lt/

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!