Mokesčių reforma: nesilaikoma pažadų, paminami demokratijos principai

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) su dideliu nerimu stebi Seime vykstančius procesus, kai didelį rinkėjų pasitikėjimą gavusi valdančioji dauguma pamiršo savo pačios parengtą Vyriausybės programą ir priiminėja sprendimus, dar labiau didinsiančius skurdą ir socialinę atskirtį. Ignoruojami ne tik dalinti pažadai, bet ir demokratijos principai – viešos diskusijos dėl svarbių visuomenei klausimų.

Valdančioji koalicija savo programoje pagrindiniu siekiu įvardijo darnos kūrimą, tačiau, panašu, kad darna visiems virsta į paslaugas išrinktiesiems. „Piliečių gerovė, darni ekonominė aplinka, orios gyvenimo sąlygos, – visa tai pamiršta galvotrūkčiais skubant įteisinti mokesčių ir pensijų reformą, kuria akivaizdžiai kuriamos išskirtinės sąlygos stipriausiems. O pagrindiniu turėjęs būti reformos tikslas – sumažinti socialinę atskirtį, atidėtas neribotam laikui“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Birželio 26 d. Seime toliau bus svarstomi mokesčių ir pensijų reformos įstatymų projektai, o priiminėjami – vėliau šią savaitę. Skubama taip, kad posėdžiai numatyti ir šeštadienį. LPSK vertinimu, siūlomi mokesčių pakeitimai reiškia mažesnes valstybės pajamas, o kompensavimo mechanizmai nėra aiškūs. „Pasiūlytas papildoma 27 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifas metinėms pajamoms, didesnėms nei 120 vidutinių darbo užmokesčių, skamba kaip graži iliuzija. Plius keli milijonai eurų, tačiau dėl „Sodros“ lubų praradimas, skaičiuojama, bus didesnis. Tuo tarpu išties didelis biudžeto įplaukų šaltinis – ne darbo pajamų apmokestinimas, adekvataus turto mokesčio įvedimas – nenumatomas“, – sako I. Ruginienė.

Tuo metu pensijų reformoje, manipuliuojant visuomenės neinformuotumu ir tai pristatant kaip „Sodros“ išlaisvinimą nuo II-osios pakopos finansavimo, norima mažinti įmoką „Sodros“ pensijai. LPSK vertinimu, siūloma II-osios pakopos pensijų reforma apims tik fondų valdytojų aprūpinimą klientais, tuo tarpu, kas nutiks po to, kai į II-ąją pakopą bus pervestos žmonių ir valstybės lėšos, nesirūpinama.

„Reformos tikslas buvo padėti silpniausiems, sumažinti atskirtį. O padedama turtingiems įvedant „Sodros“ lubas ir taip iš valstybinio draudimo fondo išimant pinigus. Privatūs pensijų fondai aprūpinami klientais ir viešais pinigais, nors už būsimos pensijos dydį jie niekaip nėra atsakingi“, – komentuoja Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

LPSK kreipėsi į Seimo narius su prašymu, kad mokesčių ir pensijų sistemas keičiančių įstatymų projektų svarstymai Seime būtų sustabdyti ir priimti tik tada, kai dėl tokių svarbių kiekvienam Lietuvos gyventojui reformų įvyks plačios diskusijos.

LPSK taip pat kreipsis į Prezidentę, kad ši vetuotų su visuomene neaptartą reformą įteisinančius įstatymus, jeigu šie bus priimti.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!