Ar egzistuoja moteriškos ir vyriškos profesijos? Dialogas apie moterims kylančius iššūkius

Šįkart „Dialogas“ – apie moterų lyderystę, (ne)moteriškas profesijas ir apie išskirtinai moterims kylančius iššūkius darbo rinkoje. FM99 kalbėjosi su Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos jaunimo sektoriaus pirmininke Jolita Šukyte ir Nacionalinės farmacijos pramonės asociacijos prezidente Rima Balanaškiene.

Pasak R.Balanaškienės, yra neteisinga skirstyti profesijas bei atlyginimus į moteriškus ar nemoteriškus:

‚‚Man atrodo, kad darbine prasme mes tikrai visi esame vienodi, visų mūsų pajėgumai yra vienodi, mes tik turime tam tikras ypatingas charakterio savybes, vyrai – vienokias, moterys – kitokias, tačiau tai galima priimti nebent kaip privalumus”, – kalbėjo asociacijos prezidentė.

J.Šukytė sako, kad nors šiais laikais atsiranda vis daugiau moterų, kurios dirba srityse, vadinamose “nemoteriškomis”, tačiau visuomenėje vis dar populiarus požiūris, skirstantis profesijas būtent pagal lyties kriterijų.

,,Lyčių nelygybė vis dėl to egzistuoja, vis dar moterys yra nepakankamai atstovaujamos”, – nuomonę išreiškė jaunimo sektoriaus pirmininkė.

R.Balanaškienės nuomone, moterys turi išskirtinių savybių, kurios gali padėti ne tik profesijoje, bet ir kuriant verslą: intuicija, globalus požiūris ir rūpestis.

,,Moteris visada laimės sandorį, jei kitoje pusėje bus vyras, nes moterys turi intuiciją ir gali ja pasinaudoti, o vyrai dažniausiai eina tiesiai šviesiai. Moteris gali padaryti du žingsnius atgal, bet paskui nueiti tris žingsnius į priekį, vyrams tai dažniausiai būna sudėtinga, nebent vyrai – šokėjai”, – šypsosi pašnekovė.

Anot J.Šukytės, Europos Komisijas praėjusių metų suvestinės rodo, kad moterys Lietuvoje uždirba tik 86 centus už kiekvieną vyrams mokamą eurą. Tai rodo, kad atotrūkis tarp vyrų ir moterų, net jei jie dirba tuos pačius darbus, vis dar yra.

,,Man, kaip profesinių sąjungų atstovei, norisi paminėti, kad vienodas moterų ir vyrų darbo užmokestis yra iš vienas iš kertinių lyčių lygybės akmenų”, – kalbėjo J.Šukytė.

Daugiau apie lyčių situaciją darbo rinkoje, moterų patiriamus iššūkius darbo vietose ir būdus tai išspręsti klausykite pokalbyje.

Laida parengta pagal projektą „SociaLTy“, finansuojamą Norvegijos finansinio mechanizmo „Socialinis dialogas – deramas darbas“ programos lėšomis.

Originali „FM99“ medžiaga.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!