Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

    • Platformos. Vykstant antrosios fazės viešosioms konsultacijoms dėl darbo sąlygų darbo platformose gerinimo, Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) aktyviai prisijungė prie diskusijų. Ji ragina siekti ambicingos direktyvos, perkelti įdarbinimo statuso įrodymą nuo darbuotojų ant darbdavio pečių bei išvengti trečios kategorijos darbuotojų (tarp įprastai įdarbinto ir sau darbo vietą susikūrusio) atsiradimui. Nerimą kelia tai, kad jiems galiotų specialios sąlygos, tik dalis teisių. Tuo metu EP įvyko darbuotojams palankus balsavimas (angl.). Vilties teikia ir tai, kad daugėja teismuose laimėtų bylų (liet.) prieš skaitmenines darbo platformas. Daugiau siūlymų – čia (liet.).

 

    • Lygus atlygis. Europos Parlamento bendrapranešėjos Kira Marie Peter-Hansen ir Samira Rafaela paskelbė Bendrą preliminarią ataskaitą(angl.), siekiant pagerinti Atlyginimų skaidrumo direktyvą ir sumažinti atlygio skirtumą tarp moterų ir vyrų už vienodos vertės darbą. ETUC sveikina teigiamus poslinkius, bet atkreipia dėmesį į likusias problemas. Plačiau – čia (liet.).

 

    • #SOTEU. Praėjusią savaitę Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen skaitė antrąjį metinį pranešimą. ETUC vertinimu, trūko konkrečių sprendimų siūlymų, kaip pagerinti europiečių gyvenimą, pavyzdžiui, nieko nežadėta dėl šiuo metu svarstomų svarbių direktyvų. Visas ETUC komentaras – čia (angl.).

 

    • Sauga. Apie 2 mln. žmonių pasaulyje kasmet per anksti miršta dėl su darbu susijusių priežasčių (įgytų ligų ar patirtų sužeidimų). Tai įvertino Pasaulio sveikatos organizacija ir Tarptautinė darbo organizacija. Plačiau – čia (angl.), visa ataskaita – čia (angl.).

 

    • Norvegija. Norvegijoje dirba nemažai lietuvių, tad verta žinoti, kad įdarbinimo bendrovių darbuotojams (nuomotiems darbuotojams) turi būti mokama tokia pati alga kaip ir tų firmų, kurioms jie išnuomoti, nuolatiniams darbuotojams. Turi būti sudaromos bent jau ne blogesnės sąlygos (tokios kaip darbo laikas, viršvalandžiai, pertraukos ir poilsis, naktinis darbas, atostogos, atostoginiai, laisvadieniai ir atlyginimas už juos, alga ir išlaidų padengimas) nei įprastiems darbuotojams. Jei pastarieji naudojasi kokiais nors privalumais ar paslaugomis, tas pats priklauso ir nuomotiems darbuotojams. Istorija – čia (liet.).

 

    • Mūsų bendra darbotvarkė. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius A.Guterres paskelbė ataskaitą „Mūsų bendra darbotvarkė“. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) palaiko kvietimą naujam socialiniam kontraktui, būtiną pasaulinėms krizėms spręsti. ITUC taip pat pritaria ataskaitos dvasiai – tvarumas, socialinis ir ekonominis teisingumas privalo atsidurti globalių sprendimų centre. ITUC pozicija – čia (angl.), santrauką ir visą JT ataskaitą galima rasti čia (angl.).

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!