Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

    • Lygybė. Kovo 4-ąją Europos Komisija pagaliau paskelbė direktyvos, skirtos didinti atlyginimų skaidrumą ir taip mažinti moterų ir vyrų atlyginimų atskirtį už vienodą ar vienodos vertės darbą. Daugiau apie tai čia (angl.) bei čia (liet.).

 

    • TDO. Tarptautinė darbo organizacija neseniai paskelbė didelį tarptautinį tyrimą dėl profesinių sąjungų vaidmens tendencijų per Covid-19 pandemiją (Global Trend Analysis on the Role of Trade Unions in Times of COVID-19). Kiečiame skaityti LPSK interviu su Tarptautinės darbo organizacijos Darbuotojų veiklos darbuotojų biuro (ILO ACTRAV) direktore Maria Helena André. Jį rasite čia (liet.).

 

    • Parama. Europos Komisija pranešė, kad Lietuvai skirti 302 mln. eurų pagal SURE priemonę (antroji paskolos dalis, anksčiau gauti 300 mln. eurų). Šios lėšos turėtų būti skirtos atlyginimų subsidijoms darbdaviams prastovų metu; atlyginimų subsidijoms darbdaviams pasibaigus prastovoms; išmokoms savarankiškai dirbantiems asmenims; išmokoms savarankiškai dirbantiems ūkininkams. Daugiau – čia (liet.).

 

    • ES-JK. Europos profesinių sąjungų instituto (ETUI) analizėje apžvelgiamos Europos Sąjungos-Jungtinės Karalystės bendradarbiavimo susitarime įrašytos nuostatos dėl darbo teisių apsaugos. Nerimaujama, kad bus sunku įgyvendinti stebėseną ir per mažai veiksmingų priemonių potencialiems pažeidimams užkardyti. Daugiau – čia (angl.).

 

    • E.platformos. Ispanija tapo pirmąja ES šalimi, kur elektroninių maisto pristatymo platformų darbuotojai pripažįstami darbuotojais ir automatiškai gauna teisę gauti socialinės apsaugos išmokas. Europos profesinių sąjungų konfederacija tikisi, kad tokios tendencijos išplis ne tik maisto pristatymo srityje, bet ir visoje e.platformų ekonomikoje. Daugiau apie tai čia (angl.).

 

    • Apklausa. Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) užsakymu atlikta apklausa G20 šalyse parodė, kad 54 proc. gyventojų mano, kad jų vyriausybės turėtų nuveikti daugiau kuriant darbus pandemijos paveiktiems darbuotojams. Nors pandemija globali, kai kurios šalys buvo paveiktos stipriau ir nelygybė jose dar labiau išaugo. Tarp jų – Indonezija, Brazilija, Meksika, Indija. Detaliau čia (angl.).

 

    • Mianmaras. Mianmare nesiliauja protestai prieš karinės chuntos perversmą. Protestuotojai reikalauja tarptautinės bendruomenės nepripažinti ir nebendradarbiauti bei nepalaikyti verslo ryšių su naująja valdžia. Daugiau čia (angl.). Ne kartą pozicijas, smerkiančias brutalias priemones, naudojamas prieš protestuotojus, ir palaikančius demokratinę tvarką, taip pat yra paskelbusios ir Europos bei Tarptautinės profesinių sąjungos konfederacijos (naujausia čia).
Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!