Susitikime su prezidentu aptarti darbuotojams aktualūs klausimai

Kovo 4 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė dalyvavo prezidento Gitano Nausėdos susitikime su profesinių sąjungų organizacijų lyderiais.

Anot I Ruginienės, susitikime aptarta  Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė (Recovery and Resilience Facility, RRF), pagal kurią Lietuvai yra numatyta 2,6 mlrd. eurų dotacijų. Ji apgailestavo, kad vyriausybės plano dar nėra, nors balandį jis turės būti pateiktas Europos Komisijai. „Neaišku, ar galutinis tos paramos gavėjas bus Lietuvos pilietis. Pastarąją savaitę vyriausybės vykdytos viešosios konsultacijos nieko bendro neturėjo su RRF planu“, – po susitikimo spaudos konferencijoje kalbėjo LPSK vadovė.

Ji taip pat pabrėžė, jog pandemija ypač skaudžiai atsiliepė moterims: daug jų neteko darbo (daug daugiau nei vyrai), o srityse, kur dirbama su tiesiogine grėsme užsikrėsti, taip pat daugiausiai dirba moterys. Tuo tarpu vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane nėra nieko, kas bandytų keisti situaciją.

Kita tema – nedarbo išmokos. Jų negauna tie, kuriems pritrūksta darbo stažo, todėl I. Ruginienės teigimu, reiktų numatyti, kad esant pandemijai ar kitokio pobūdžio krizei, darbo stažo reikalavimas nebūtų taikomas. Kalbėta su prezidentu ir apie postkarantinines priemonės. LPSK pirmininkė mano, jog toliau subsidijuojant prastovas reikia rimtų saugiklių išlaikant darbo vietas.

Aptarti susitikime ir prezidento pasiūlymai dėl pelno mokesčio lengvatos įmonėms kurios darbo užmokesčio fondo sąnaudas per metus, palyginti su ankstesniu periodu, padidina bent 8 proc. I. Ruginienė spaudos konferencijoje sakė, jog pasiūlymui pritariama, tačiau tik sąlyga, jei bus įdiegti ir kai kurie saugikliai: išlaikomos darbo vietos bei vertinamas darbo užmokesčio augimas darbuotojams, o ne vien tik vadovams.

Dar viena aktuali tema – testavimas. LPSK vadovė įsitikinusi, jog tai ypač svarbi priemonė valdant pandemiją, o už darbuotojų testavimą tiesiogiai yra atsakingi darbdaviai: „niekas nepakeitė darbų saugos teisės aktų, kur sakoma, kad už saugias darbo sąlygas atsako darbdavys. Be to, tai pirmiausia yra naudinga jiems patiems“.

Visą spaudos konferenciją galima rasti čia.

“Kauno dienos” straipsnis

Prezidentūros nuotr.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!