„Nutekinti“ trys ES atlyginimų skaidrumo direktyvos variantai rodo nesutarimus

Europos Komisija turėtų pagaliau (kovo 4 d.) pristatyti direktyvos pasiūlymą, skirtą užtikrinti skaidresnį darbo užmokestį ir padėti kovoti su dideliu moterų ir vyrų atlyginimų skirtumu atliekant vienodos vertės darbą. Vis tik, Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) teigimu, viltis sumažinti lyčių atlyginimų atskirtį temdo nesutarimai EK, nes neseniai „nutekintos“ trys skirtingos dokumento versijos.

EK neseniai teigė, kad „šiuo atveju kokybė svarbesnė nei greitis“ visgi, likus savaitei iki direktyvos pasiūlymo paskelbimo, vis dar aptariami labai skirtingi politiniai sprendimai. Tai kelia riziką, kad pažanga dėl vyrų ir moterų atlyginimų lygybės nebus tokia greita, kaip tikėtasi.

Trijų versijų palyginimas atskleidžia mažiausiai tris didelius prieštaravimus (ir potencialias kliūtis atlyginimų lygybei):

    • vienoje versijoje nedraudžiamas atlyginimų laikymas paslaptyje, dėl ko būtų labai sunku pasiekti esminį tikslą – moterų ir vyrų apmokėjimo už vienodos vertės darbą lygybę;
    • kita versija suteikia darbdaviams galią nuspręsti, kokie darbai gali būti lyginami su kitais, kai vertinamas vienodas apmokėjimas arba už tą patį, arba už tokios pačios vertės darbą;
    • nė viena versija nesuteikia teisės profesinėms sąjungoms kolektyviai derėtis dėl vienodo darbo užmokesčio, bet vietoje to mini „darbuotojų atstovus“, kas apimtų ir, pavyzdžiui, darbdavių sukurtas fiktyvias profesines sąjungas.

Generalinio sekretoriaus pavaduotoja Esther Lynch teigia, kad EK vertė moteris laukti realių veiksmų per visą pandemiją, nors ji aiškiai atskleidė, kaip per menkai vertinami ir prastai apmokami daugiausia moterų atliekami darbai (to nekeičia nė tai, kad didelė jų dalis per pandemiją įvardyti esminiais).

„Mažų mažiausiai nerimą kelia tai, kad neturime supratimo, ar ši direktyva pagreitins skausmingai lėtą progresą link lyčių atlyginimų lygybės, ar tiesiog žengsime keletą žingsnių pirmyn ir panašiai tiek par argal, – teigia ji. – Raginame eurokomisarę Dalli pateikti tokią direktyvą, kuri padės profesinėms sąjungoms derėtis dėl vienodo darbo užmokesčio vyrams ir moterims, atliekantiems tą patį darbą, ir panaikinti atlyginimų skirtumą tarp vyrų ir moterų dominuojamų darbų.“

Parengta pagal ETUC informaciją. Originalus tekstas bei kontekstiniai dokumentai čia

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!