Prasidėjo konsultacijos, kaip Lietuva panaudos ES milijardus

Prasidėjo viešosios konsultacijos dėl Vyriausybės programos įgyvendinimo darbų ir Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (tai vadinamoji RRF priemonė, pagal kurią Lietuvai ES skiria 2,225 mlrd. eurų. Iš jų 70 proc. bus paskirstytos 2021-2022 m., likusi suma – iki 2024 m.).

Vasario 23 d. buvo pristatyta pirmoji viešųjų konsultacijų dalis – atviri duomenys ir skaitmeninė transformacija; vasario 24 d. – regionų politika, vasario 25 d. – žaliasis kursas, vasario 25 d. – atvira teisėkūra, įtraukus ir įrodymais grįstas sprendimų priėmimas, viešasis valdymas, debiurokratizacija bei sveikata ir socialinė apsauga; kovo 1 d. – švietimas, mokslas ir inovacijos. Visos konsultacijos transliuojamos vyriausybės tinklalapyje, feisbuko paskyroje ir YouTube kanale.

dviejuose pristatymuose dalyvavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pasigedo Vyriausybės priemonių konkretumo.

„Mano klausimas – kur yra konkretus planas, konkrečios priemonės ir pinigai, numatyti iš gaivinimo plano. Aš turiu omenyje, kad šiandien pristatyta pagrindinė koncepcija, kad skaitmenizacija turėtų būti tobulinama, kam, aš manau, visi pritariame, niekas tam neprieštarauja, nes būtų kvaila ir prieštarauti. Tačiau svarbesnis dalykas yra konkrečios priemonės tam tikslui pasiekti ir pinigai, skirti toms priemonėms“, – po pirmojo renginio kalbėjo I. Ruginienė.

Ji tvirtino nelabai suprantanti, kokį konkretų skaitmeninės transformacijos planą Vyriausybė jau po mėnesio pateiks Europos Komisijai.

„Lygiai taip pat greitai visuomenei turėsite pateikti savo Vyriausybės priemonių planą. Tai nežinau, apie kokį neapibrėžtumą kalbame. Tai normalus klausimas: terminai, konkrečios priemonės ir pinigai“, – aiškino I. Ruginienė.

Kaip po renginio savi feisbuko paskyroje rašė I. Ruginienė, taip ir nepaaiškėjo, „ar šitos kalbos ir buvo planas, ar jo dar nėra? Kas tą skaitmeninimą atliks ir už kiek, kaip tai palies viešojo sektoriaus darbuotojus? Pikčiausia, jei šitas „pasiplepėjimas“ Europos Komisijai bus pristatytas kaip nacionalinio ekonomikos gaivinimo plano „suderinimas su socialiniais partneriais ir visuomene“.

Niekas nepasikeitė ir antrojoje konsultacijoje apie regionų politiką. Savo įspūdžiais LPSK vadovė taip pat pasidalino feisbuke:

“Taip, aš pritariu, kaip, manau, ir didžioji dalis Lietuvos, kad regionų politika yra labai svarbi ir kad mes visi turime skirti tam daugiau dėmesio. Taip, formuojant regionų politiką turime glaudžiai bendradarbiauti su savivaldybėmis. Taip, turime susitelkti į ilgalaikius sisteminius tikslus. BET apie tuos pačius dalykus kalbame jau daugybę metų. Klausimas: o kas planuojama, kad kalbos virstų realybe?
Šios dienos renginys man pasirodė kaip problematikos įvardinimas ir pačios vyriausybės pirmųjų idėjų įgarsinimas. Tai, mano nuomone, yra tikrai svarbu, bet tai tikrai nieko bendra neturi su vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planu ir tuo labiau – su Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planu.
Jei tai tiesiog visuomenės informavimas apie vyriausybės viziją į valstybėje vykstančius procesus, tada ok, bet jei mes kalbame apie galimybę iš ES gauti papildomą finansavimą ekonomikai gaivinti, – tai nežinau… Baisu, kad laiku nespėsim į Europos traukinį su konkrečiais pasiūlymais, gali būti, kad mums teks tiesiog pasilikti stotelėje belaukiant mažesnio antrojo traukinio ateityje.”

Primename, kad Europos Parlamentas (EP) vasario 10 d. patvirtino Ekonominio atsigavimo ir atsparumo didinimo priemonę (angl. Recovery and resilience facility, RRF). Iš 672,5 mlrd. Eur RRF Lietuvai per kelerius metus investicijoms į ekonomikos transformaciją numatyta skirti 2,225 mlrd. Eur subsidijų (su galimybe pasiskolinti dar 3 mlrd. Eur), atliepiant ES žaliojo kurso ir ekonomikų skaitmeninimo tikslus, o taip pat įgyvendinant EK kiekvienais metais pateikiamas rekomendacijas valstybėms narėms.

Komisija ERR sąlygose numato, kad 37 proc. lėšų būtų skirta žaliosioms investicijoms, o 20 proc. – ekonomikos skaitmeninimo projektams.

Numatoma, kad 70 proc. sumos bus paskirstytos 2021-2022 m., o like 30 proc. –  2023-2024 m.

Preliminarus nacionalinio plano projektų sąrašas vasarį bus pateiktas EK, o balandžio pabaigoje turėtų būti patvirtintas galutinis nacionalinio plano variantas su projektais, finansuojamais iš šio šaltinio.

Didelį dėmesį EK skirs tam, kaip plačiai ir išsamiai RRF projektai buvo išdiskutuoti su socialiniais partneriais.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!