Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

    • Pirmininkavimas. Sausio pradžioje Vokietija perdavė Portugalijai pirmininavimą Europos Tarybai. Portugalijos pirmininkavimo šūkis: „Laikas įgyvendinti: teisingas, ekologiškas ir skaitmeninis atsigavimas“. Daugiau apie Portugalijos prioritetus čia (liet.) ir čia (angl.).

 

 

    • Google. Metų pradžioje technologijų milžinėje „Google“ įkurta profesinė sąjunga. Tai yra svarbus įvykis, nes technologijų sektorius pasižymi priešiškumu organizuotam darbui ir čia retai susikuria profesinės sąjungos. Teigiama, kad tai – atsakas ne vien į darbo sąlygų situaciją, bet ir į darbuotojų nepasitenkinimą „Google“ politika bei nevienareikšmiškais sprendimais. Daugiau apie tai čia (angl.).

 

    • Kinija. ES ir Kinija po septynerių metų derybų pasiekė nevienareiškmiškai vertinamą investicijų susitarimą. Kinija nuolat kritikuojama dėl žmogaus teisių pažeidimų, atsainaus požiūrio į darbo standartus (neseniai vėl pakliuvo į skandalą dėl priverstinio darbo) bei peštukiško požiūrio į ją kritikuojančias valstybes. Susitarimo ragino nepasirašyti JAV, o Australija, gyvenanti prekybos karo su Kinija sąlygomis, irgi perspėja dėl tokios partnerystės rizikų. Dėl to iki pat finišo tiesiosios nebuvo vieningos pozicijos ir pačioje ES. Kitas žingsnis – tam turės pritarti ES narės. Platesnis kontekstas čia (angl.), taip pat – Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pozicija (liet.).

 

    • Skurdas. Gruodį paskelbta nauja „Oxfam“ ataskaita (angl.) rodo, kad maždaug 1/3 pasaulio populiacijos negavo jokių viešųjų lėšų (t. y. socialinės paramos iš valstybės), skirtų sušvelninti pandemijos sukeltos krizės poveikį. Daugiau – čia (angl.).

 

    • Teismas. 2020 m. spalio 26 d. Europos Teisingumo Teismas žodine tvarka nagrinėjo bylą Europos viešųjų paslaugų sąjunga prieš Europos Komisiją”. Jau sausio 18-19 d. tikimasi sulaukti šio teismo advokatų tarybos nuomonės. Nuosprendis galimai lems Europos socialinio dialogo ateitį. Daugiau skaitykite čia (liet.).

 

    • Istorijos. Tarptautinė darbo organizacija pradėjo naują iniciatyvą, kuri per realių žmonių istorijas atskleis įvairius globalaus darbo pasaulio aspektus. Pirmąsias istorijas jau galite rasti čia (angl.).

 

    • Honkongas. Nesibaigia problemos Honkonge. Šįkart suimti 53 prodemokratiški aktyvistai, tarp kurių ir Honkongo profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Carol Ng. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija tai pasmerkė ir pareikalavo paleisti aktyvistus (angl.).

 

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!