Dėl augančių represijų Honkonge prašoma tarptautinio solidarumo

Po dar vieno be prievartos neapsiėjusio Honkongo protestų savaitgalio Honkongo profesinių sąjungų konfederacija kreipėsi į Tarptautinę profesinių sąjungų konfederaciją (ITUC), prašydama mobilizuoti tarptautinę profesinių sąjungų bendruomenę dėl paramos protestuotojams, reikalaujant gerbti susirinkimų ir žodžio laisvę, paleisti areštuotus protestuotojus ir atlikti nepriklausomą tyrimą dėl vietinės policijos galimai padarytų žmogaus teisių pažeidimų.

„Esame kritinėje situacijoje. Prašome skubaus tarptautinės bendruomenės įsikišimo, kad būtų pasmerkta policijos prievarta, Honkongo vyriausybės veiksmai, sustabdyti pamatinių žmogaus teisių pažeidimai bei paleisti areštuoti protestuotojai. Vyriausybė turėtų atlikti nepriklausomą, patikimą, bendruomenei priimtiną tyrimą dėl nuo birželio vykstančių protestų, kaip pirmą žingsnį,  parodantį žmonėms, kad norima išsiaiškinti tiesą dėl policijos prievartos ir žmogaus teisių pažeidimų“, – teigia Honkongo profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Lee Cheuk Yan savo kreipimesi į ITUC.

Teigiama, kad spaudos laisvė taip pat pažeidžiama. Honkongo žurnalistų federacija pranešė apie šimtus skundų dėl spaudimo ir puolimų, bandant sutrukdyti jų darbą.

Honkongo profesinių sąjungų konfederacija primena 5 protestuotojų reikalavimus: visam laikui atšaukti ekstradicijos įstatymą; be tolesnių kaltinimų paleisti suimtus protestuotojus; atsakingoms institucijoms atsiimti savo poziciją birželio 12 protestus pavadinus “riaušėmis“, surengti nepriklausomą tyrimą dėl policijos piktnaudžiavimo galia; surengti visuotinius rinkimus.

ITUC generalinė sekretorė Sharan Burrow teigia, kad “nuolat didėjanti policijos pajėgų prievarta rodo, kad Honkongo vyriausybė nebevaldo situacijos ir nėra suinteresuota bendrauti su žmonėmis kitaip nei jėga. Reikalingas tarptautinis spaudimas, kad būtų nutrauktos atakos prieš Honkongo gyventojus, iš kurių daug kas yra profesinių sąjungų nariai“.

S. Burrow patikina, kad ITUC solidarizuojasi su drąsiais broliais ir seserimis Honkonge, reikalaujančiais baigti prievartą ir surengti visuotinius rinkimus.

Parengta pagal Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos informaciją.

Visą tekstą angliškai galite rasti čia.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!