Šokiruojantys duomenys: net 73 milijonai pasaulio vaikų vis dar dirba pavojingus darbus

Neseniai Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja (JTGA) vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kuria 2021-ieji paskelbti Tarptautiniais vaikų darbo panaikinimo metais, ir paprašė Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) imtis iniciatyvos šią rezoliuciją įgyvendinti.

Rezoliucijoje pabrėžiami valstybių narių įsipareigojimai „nedelsiant ir veiksmingai panaikinti priverstinį darbą, nutraukti šiuolaikinę vergiją ir prekybą žmonėmis bei užtikrinti, kad būtų uždraustos ir panaikintos blogiausios nepilnamečių darbo formos, įskaitant vaikų įdarbinimą ir naudojimą karinėse struktūrose, bei iki 2025 m. panaikinti visų formų vaikų darbą. “

JTGA pripažįsta didžiulę svarbą tokių tarptautinių teisės, aktų, kaip 1973 m. TDO Konvencija dėl minimalaus amžiaus (Nr. 138), 1999 m. Konvencija dėl blogiausių vaikų darbo formų (Nr. 182) bei Vaiko teisių konvencija.

Asamblėja taip pat pripažino „atnaujintos pasaulinės partnerystės svarbą siekiant užtikrinti Tvarios plėtros iki 2030 m. darbotvarkės, įskaitant tikslų ir uždavinių, susijusių su vaikų darbo panaikinimu, įgyvendinimą“.

TDO per visą savo 100 metų gyvavimo istoriją stengėsi panaikinti vaikų darbą, o viena iš pirmųjų jos konvencijų buvo lygiai prieš šimtmetį priimta Konvencija dėl minimalaus amžiaus pramonėje (1919 m. Nr. 5).

Pažymėtina, kad pastaraisiais dešimtmečiais šioje srityje matyti šiokių tokių teigiamų poslinkių: nuo 2000 iki 2016 m. vaikų darbas sumažėjo 38 procentais.

Vis dėlto, pasak TDO atstovų, 152 milijonai vaikų vis dar dirba laukuose, kasyklose, gamyklose, pan. Akivaizdu, kad turime galvoti apie tai, kokių papildomų veiksmų imtis, kad šis skaičius mažėtų, o ilgainiui vaikų įdarbinimo praktikos būtų apskritai atsisakyta.

Tuo metu profesinės sąjungos pažymi, jog darbdaviams svarbu laikytis ne tik tarptautinių konvencijų dėl minimalaus įdarbinimo amžiaus, bet ir įstatymų nuostatų dėl nepilnamečių bei jaunų darbuotojų garantijų, saugaus darbo, atostogų, darbo apmokėjimo, kt.

Taip pat svarbu, kad ir patys jaunieji darbuotojai žinotų savo teises ir garantijas, ypač įsidarbinantys pirmą kartą.

Primename, kad šiuo tikslu 2017-2018 metais, Asociacijos „LPSK jaunimas“ ir Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga organizavo paskaitų ciklą ugdymo įstaigose „Tu ir tavo pirmasis darbas“, kurio pagrindinis uždavinys buvo supažindinti jaunimą su vyraujančia situacija darbo rinkoje, suteikti žinių apie nepilnamečių galimybes įsidarbinti ir išmokyti pasiruošti pirmajam darbui.

Pabaigai  – ne itin džiuginanti 2016 m. TDO statistika:

  • 152 milijonai vaikų nuo 5 iki 17 metų dirbo, beveik pusė iš jų – 73 milijonai – atliko pavojingus darbus.
  • Pavojingas vaikų darbas buvo labiausiai paplitęs tarp 15–17 metų vaikų, tačiau šiuos darbus atliko net 19 mln. dvylikamečių.
  • Beveik pusė (48 proc.) vaikų darbo aukų buvo 5–11 metų, 28 proc. 12–14 metų ir 24 proc. buvo 15–17 metų.
  • Vaikų darbas daugiausia sutelktas žemės ūkyje (71 proc.) – tai apima žvejybą, miškininkystę, gyvulininkystę. 17 proc. nepilnamečių dirba paslaugų sektoriuje, o 12 proc. – pramonės sektoriuje, įskaitant kalnakasybą.

Parengta pagal ilo.org informaciją

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos inf.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!