Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Europa po rinkimų. Europos Parlamento sudėtis aiški, tačiau, kaip tai paveiks Europos politiką kol kas tegalime spėlioti. Įdomią situacijos analizę pateikia politikos mokslų profesorė Sheri Berman (analizę rasite čia). Pasak jos, pažymėtina, kad naujame EP matome daugiau dešiniųjų populistų, taip pat kur kas daugiau populiarumo sulaukė už kovą su klimato kaita pasisakančios politinės jėgos. Tai reiškia, kad tradicinių partijų įtaka susilpnėjo ir šiuo metu stebime „nišinių partijų“ konkurenciją su tradicinėmis jėgomis dėl idėjų, problemų, kas gali pakenkti konstruktyviai sprendimų paieškai. Tuo metu Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) Suvažiavime Vienoje, Austrijoje, patvirtino poziciją, kad naujasis EP skatinamas ne tik sumenkinti radikalios dešinės parlamentarų įtaką, bet ir įsipareigoti suteikti ES naują socialinį kontraktą, nustatant aiškų veiksmų planą, kaip to bus siekiama.

  • TDO. Artėja kasmetinė Tarptautinės darbo organizacijos konferencija –108-oji sesija. Ji vyks birželio 10-21 d. Ženevoje, Šveicarijoje. TDO konferencijos metu bus ne tik ieškoma sprendimų, kaip atliepti ateities darbo iššūkiams, bet ir minimas TDO įsteigimo šimtmetis. Joje dalyvauja nacionalinės delegacijos, sudarytos iš darbuotojų, darbdavių ir vyriausybių atstovų iš viso pasaulio. Šiemet, pagal rotacijos principą, Lietuvos darbuotojams atstovaus profesinė sąjunga „Solidarumas“. Daugiau informacijos čia.

  • EPSU. Birželio 4-7 d. Dubline, Airijoje, X-asis Europos viešųjų paslaugų profesinės sąjungos (EPSU) Kongresas. Jo šiūmetis šūkis – „Kovojant dėl visų ateities“. Jame dalyvaus šios per 8 mln. Europos darbuotojų vienijančios organizacijos narių atstovai. Lietuvai čia atstovaus Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos vadybos narė R.Kiršienė bei Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkas J.Neverauskas. Daugiau apie tai – čia ir čia.

  • Protestai. Europos transporto federacija informuoja apie transporto darbuotojų streikus. Praėjusią savaitę streikavo olandų viešojo transporto darbuotojai, o šią – prancūzai. Pirmieji nepatenkinti nuolat didinamu išėjimo į pensiją amžiumi, reikalauja tinkamų pensijų indeksavimo bei nori, kad transporto darbuotojams, nepaisant jų darbo sutarčių tipo, būtų užtikrintos pensijos. Tuo metu Prancūzijos profesinės sąjungos nepatenkintos prezidento Macrono reformomis, kurios, pasak jų, būtų nepalankios ir keleiviams, ir geležinkelių darbuotojams. Daugiau apie situaciją Nyderlanduose galite sužinoti čia, apie Prancūzijos – čia.

  • Peticija. Profesinės sąjungos ragina pasirašyti peticiją dėl būtinybės naujam pasauliniam socialiniam kontraktui, kuris padėtų užtikrinti, kad darbuotojų interesai nebūtų nustumiami dėl verslo ir pirmieji gautų sąžiningesnę dalį savo darbu sukuriamos vertės. Šį raginimą galite pasirašyti čia.

  • TVF. Tarptautinės valiutos fondas ne kartą nuskambėjo dėl savo itin liberalių ir nejautrių siūlomų reformų. Vis tik organizacija keičia savo retoriką ir ima kalbėti apie pajamų nelygybės žalą, būtinybę nepalikti didelių žmonių grupių ekonomikos paraštėse ir pan. Vis tik Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) tyrėja Lara Merling „Equal Times“ teigia, jog, nepaisant pasikeitusios retorikos, TVF nekeičia savo įprastos veiklos ir toliau daro žalą. Jos komentarą galite rasti čia.

LPSK parengta informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!