Diskusija apie tai, kiek reiktų kelti MMA

Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ – klasikinis ginčas tarp dviejų interesų grupių dėl minimalios mėnesio algos (MMA) kėlimo. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pasisako už didinimą iki 607 eurų nuo 2020 m., darbdaviai norėtų kelti iki 580 eurų. Pastarąją nuomonę gina Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas. Diskusijoje dalyvauja ir VU ekonomistas Raimondas Kuodis.

Pastarasis teigia, jog algų kėlimas vienareikšmiškai yra teigiamas dalykas: ne tik mažina dirbančių skurdžių šalyje, bet ir palaiko ekonomikos augimą. Ekonomisto teigimu, verslininkai nesupranta, kad algos ne tik pajamos, bet ir išlaidos, kurios grįžta tam pačiam verslui, kai perkamos jų prekės ar paslaugos.

Be to, augant algoms auga ir darbo našumas, nes žmonės išleidžia daugiau pinigų vėl toms pačioms prekėms ir paslaugoms pirkti. R. Kuodis čia pateikia kasininkės pavyzdį: jeigu pirkėjų nedaug, jos darbo našumas – mažas, padaugėjus pirkėjų, išauga ir jos produktyvumas. „Algos varo ekonomiką, o ši – algas“, – sakė ekonomistas Raimondas Kuodis.

Visa diskusija – čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!