ESTT: nuo šiol įmonės turės apskaityti visą darbuotojų darbo laiką

Gegužės 14 d. Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) priėmė sprendimą, įpareigojantį visus darbdavius vesti darbo laiko apskaitą. Teismas nurodė, kad visi Europos Sąjungos darbdaviai turi turėti sistemas, kurios fiksuotų darbuotojų išdirbtą laiką. Taip siekiama užtikrinti darbuotojų teises.

Šis sprendimas buvo priimtas byloje, kurioje ieškovas – Ispanijos profesinių sąjungų konfederacijai (CCOO) priklausanti paslaugų profesinių sąjungų federacija (Federación de Servicios de Comisiones Obreras), o atsakovas – tarptautinis bankas „Deutsche Bank“.  

Profesinės sąjungos ieškinyje prašė pripažinti, jog Banko administracija, atsisakydama vesti darbo laiko apskaitą, pažeidė darbuotojų teises. Darbuotojų atstovai pažymėjo, kad Banko skyriuose turėjo būti vedama darbo laiko apskaita siekiant, kad būtų fiksuojami ir viršvalandžiai.

Tuo metu darbdavio pusė savo atsisakymą vesti darbo laiko apskaitą motyvavo tuo, jog Ispanijos įstatymai nereikalauja žymėti darbuotojų darbo laiko.

Savo sprendime ESTT pabrėžė, kad teisė į apibrėžtą darbo laiką – yra kiekvieno darbuotojo teisė, numatyta Darbo laiko direktyvoje, kaip ir reikalavimas valstybėse narėse šią teisę užtikrinti. Taip pat Teismas pažymėjo, kad be darbo laiko apskaitos sistemos „neįmanoma objektyviai ir patikimai nustatyti nei išdirbtų valandų skaičiaus ir kada buvo atliktas darbas, nei viršvalandžių kiekio, kas labai apsunkina, arba visiškai užkerta kelią  darbuotojų teisių užtikrinimui ir apsaugai“.

Todėl ESTT nustatė, kad „valstybės narės privalo įpareigoti darbdavius, kad šie parengtų objektyvią, patikimą ir prieinamą sistemą, pagal kurią būtų galima įvertinti faktinį kiekvieno darbuotojo išdirbtą laiką“. Taip pat Teismas palieka teisę valstybes nares pačioms nustatyti konkrečias priemones šiam sprendimui įgyvendinti.

Tai yra reikšmingas sprendimas, padėsiantis milijonams darbuotojų, dirbančių viršvalandžius, užtikrinti jų apsaugą ir teisę į tinkamą bei teisingą apmokėjimą už darbą. Jis ypač svarbus ir toms valstybėms, kurių darbo teisė leidžia įmonėms taikyti maksimalią 48 valandų darbo savaitę. Šiuo atveju darbdaviai privalės ne tik įdiegti darbo laiko apskaitą įmonėje, bet ir žymėti visas darbuotojų išdirbtas valandas.  

Europos Sąjungos Teisingumo Teismo pranešimą spaudai apie minėtą sprendimą įvairiomis kalbomis galite rasti čia, o visą Teismo nuosprendį visomis Europos Sąjungos kalbomis rasite čia.

Pagal epsu.org informaciją parengė Jūratė Jasiūnienė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!