Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Paskelbta Ekonomikos ir socialinių tyrimų instituto WSI ataskaita dėl minimalios algos Europoje. WSI pabrėžia, kad galima matyti MMA kilimo tendenciją, taip pat atkreipia dėmesį, kad didesnis impulsas šiai temai bus Vokietijos pirmininkavimo ES laikotarpiu (2020 m. II pusmetis). Pastarąją Vokietija vadina viena prioritetinių. Šią nalizę PDF formatu galite parsisiųsti čia (anglų kalba).

  • Europos profesinių sąjungų institutas (ETUI) išleido ES darbo rinkos ir socialinės politikos prognozę 2019 m. Joje labiausiai orientuojamasi į keturias temas: 1) makroekonomiką, 2) darbo rinką bei socialinę apsaugą, 3) atlyginimus bei kolektyvines derybas ir 4) demokratijos būklę. Šį išsamų dokumentą nemokamai galite parsisiųsti čia (anglų kalba).

  • Europos Sąjunga vis atviriau kalba apie Kiniją kaip apie „sisteminį priešininką“. Ši milžinė aktyviai reiškiasi Europoje ir įgauna vis didesnę ekonominę bei strateginę įtaką. Europos profesinės sąjungos į Kiniją taip pat žiūri atsargiai. Joje ne tik darbuotojų, bet ir žmogaus teisės dažnai nėra tinkamai užtikrinamos bei apskritai galioja prastesni darbo, darbuotojų saugos, aplinkosaugos standartai. Bijoma, kad, daugėjant įmonių įsigijimų ES, ši ydinga praktika bus perkelta į Europą. Daugiau apie tai rasite čia, o konkrečiai apie Kinijos investicijas ES – čia.

  • Tarptautinė darbo organizacija (TDO) ir Jungtinių tautų organizacija (JTO) išleido vadovą, kaip kovoti su prievarta prieš moteris bei priekabiavimu darbe. Kaip teigiama įvade, ši problema žalinga ne tik pačioms moterims, jų šeimoms bei bendruomenėms, bet ir kenkia verslui bei jo rezultatams. Leidinį PDF formatu galite atsisiųsti čia (anglų kalba).

  • Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) tyrimas atskleidė, kad statant naują oro uostą Stambule, Turkijoje, nuolat nesilaikyta tinkamų darbo standartų, pažeidinėtos darbuotojų teisės, kas sąlygojo mažiausiai 52 darbuotojų žūtį. Nors valdantieji žinojo apie dažnus šiurkščius pažeidimus, juos ignoravo. Dėmesys į šią problemą atkreiptas praėjusių metų pabaigoje, kai surengtas 10 tūkst. darbuotojų protestas, kuris netrukus išvaikytas. Daugiau apie tai čia. ITUC tyrimas šia tema čia.

  • Tarptautinė darbo organizacija ir Europos profesinių sąjungų konfederacija smerkia darbdavių stumiamus pasiūlymus Pietų Korėjoje, kurie apsunkintų kolektyvines derybas, sumenkintų darbuotojų galimybes streikuoti bei taip dar labiau atitolintų šią šalį nuo TDO konvencijų Nr. 87 dėl asociacijos laisvės ir Nr. 98 dėl teisės organizuotis ir kolektyviai derėtis ratifikavimo. Daugiau – čia ir čia.

  • ETUC atkreipia dėmesį, kad, nors ekonominė krizė baigėsi ir ES valstybių ekonomikos auga, darbuotojai daug kur pagerėjimo nejaučia. Dar daugiau – kai kuriose ES šalyse jų reali atlyginimų situacija (atsižvelgus į infliaciją) per dešimtmetį netgi pablogėjo. Šios valstybės – tai Graikija, Kroatija, Kipras, Portugalija, Ispanija, Italija, Vengrija, Jungtinė Karalystė. Daugiau apie tai rasite čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!