Apdovanojimams nominuoti ir darbuotojų atstovai

Iniciatyva „Nacionalinė emancipacijos diena“ šiais metais ketina padovanoti reikšmingiausias metų akademines publikacijas ir iniciatyvas, susijusias su kritine lyčių politikos, ekologijos, technologijų, medijų ir kitų sričių refleksija.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (per Lietuvos paslaugų darbuotojų profesinę sąjungą) gretose esanti Lietuvos aktorių gildija Visuomeninių iniciatyvų kategorijoje nominuota už akciją „Tuščia vieta“ (nuotr.), skatinusią kovoti už kultūros darbuotojų teises ir realų kultūros sektoriaus pripažinimą.

Kartu su ja nominuoti ir mūsų draugai – judėjimas „Gyvenimas per brangus“ už kritinę mintį bei drąsų darbo teisės pažeidimų viešinimą. Nominantų sąraše Visuomeninių iniciatyvų kategorijoje taip pat yra: Lygių galimybių plėtros centras už projektą „Moterys, kūrusios Lietuvą“, kuris grąžino moteris į Lietuvos valstybės kūrimo naratyvą; multimedijų agentūra „Nanook“ už dvi iniciatyvas: #MeToo judėjimui skirtas „NYLA“ tinklalaides bei reflektyvų žvilgsnį į nepriklausomoje Lietuvoje užaugusius rusakalbių vaikus projekte „Tapatybė“ (autorė Ina Šilina); gyvūnų teisių organizacija „Tušti narvai“, kuri ragino užtikrinti gyvūnų gerovę ir artinti Lietuvą prie gyvūnams draugiškesnės valstybės standartų.

Apdovanojimai bus įteikti vasario 17 – ąją konferencijoje „Emancipacijos diskursai nepriklausomoje Lietuvoje: klausimai naujam šimtmečiui“.

Iniciatyva „Nacionalinė emancipacijos diena“ siekia pakeisti Atmintinų dienų įstatymą ir pradėti minėti Nacionalinę emancipacijos dieną.

Nacionalinę emancipacijos dieną pasirinkta minėti vasario 17-ąją, prisimenant 1918 metais įvykusią pirmąją nepriklausomos Lietuvos istorijoje protesto akciją. 1918 vasario 17-ąją Kaune įvyko demonstracija, reikalavusi laikytis anksčiau moterų teisių judėjimui duotų pažadų ir įtraukti moteris į Lietuvos Tarybos sudėtį.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!