Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Aiškėja į Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinio sekretoriaus pareigas nominuoto Luca Visentini pageidaujama komanda: į ETUC prezidentus siūlomas Prancūzijos demokratinės darbo konfederacijos (CFDT) generalinis sekretorius Laurent Berger, į ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotojas – dabartinės konfederacinės sekretorės Liina Carr ir Esther Lynch. LPSK palaiko šias kandidatūras.

  • Streikavo aštuonių Vokietijos oro uostų saugos darbuotojai, reikalaudami didesnių atlyginimų oro uostų darbuotojams ir pabrėždami ekonominę nelygybę tarp Rytų ir Vakarų Vokietijos. Antradienį atšaukta net apie 800 skrydžių. Jei nebus paklusta streikuojančiųjų reikalavimams, žadama atnaujinti streikus sausio 23-24 d. Daugiau informacijos apie tai rasite čia.

  • Europos Komisija pradėjo viešas konsultacijas dėl ES taisyklių poveikio vienodam vyrų ir moterų darbo užmokesčiui. Europos profesinės sąjungos taip pat skatinamos pareikšti savo poziciją. Šios konsultacijos dėl ES teisės atviros internete iki balandžio 5 d. (online).

  • Elektroninių platformų darbuotojai ima organizuotis, kad gintų savo interesus. Europos profesinių sąjungų instituto tyrimas atskleidė, kad dažnai tai daroma ne per profesines sąjungas. Kadangi jie nelaikomi „tikrais“ darbuotojais, o veikiau nepriklausomais kontraktininkais (ir turi mažai teisių), platformų darbuotojus pritraukti į tradicines profsąjungas itin sudėtinga. Dėl to ieškoma kitų galimybių. Beje, skaičiuojama, kad pasaulyje jau dabar yra vieš 7 mln. skaitmeninių platformų darbuotojų. Daugiau apie tai čia.

  • Jungtinės Karalystės parlamentas balsavo dėl visai ES aktualaus „Brexit“ susitarimo. Pasak užsienio reikalų viceministro A. Zananavičiaus, Lietuva turi parengusi du scenarijus dėl „Brexit“ – su ir be britų išstojimo susitarimo. Daugiau apie tai čia ir čia.

  • Bangladeše antrą savaitę streikuoja kelių dešimčių drabužių fabrikų, siuvančių rūbus populiariems Vakarų prekių ženklams, darbutojų streikai ir susirėmimai su policija. Prastu elgesiu su darbuotojais ir jų išnaudojimu garsėjančioje šalyje streikuotojai reikalauja mokėti adekvačius atlyginimus. Iki šiol bent vienas žmogus žuvo. Daugiau apie tai čia.

 

“DW.COM” nuotrauka

LPSK parengta informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!