Loreta Soščekienė: Pavargote nuo girtuoklių gatvėse ir parkuose? Kantrybės, jų tik daugės

Gerbiami Lietuvos gyventojai, turiu Jums bjaurią naujieną – šeštadienį ir sekmadienį policijos komisariatai bus užrakinti. Kaip ir po 17 val. Tad jeigu Jums ne darbo metu ir savaitgaliais prireiktų pagalbos, neieškokite jos komisariatuose. O jeigu Jus vakarais vargina įkaušęs „pijokas“ kieme ar parke, teks su tuo susitaikyti – po dar vienos „reformos“ mažesnių miestų ir miestelių pareigūnai fiziškai nebeturi galimybių susitvarkyti su smulkesniais pažeidimais po darbo valandų.

Todėl prašom savo problemas pareigūnams išsakyti darbo metu, o vėliau skambinti numeriu 112 ir tikėtis, kad pagalbos sulauksite laiku. Nes rajonuose darbo dienomis ir savaitgaliais dažniausiai dirba tik du ekipažai. Vienas – tai operatyvinė grupė, kuri reaguoja į iškvietimus, kitas – patrulių. Mažiau problemų miestuose – apskričių centruose. Tačiau tokių yra tik 10. O tokiuose miestuose, kaip Biržai, Plungė ar Radviliškisir dar dešimtyse policija dirbs kaip tradicinė valdininkų įstaiga – nuo 8 iki 17 val.

Jau šiuo metu kasdien 17.00 val. visi išprašomi iš komisariato lauk, net ir tyrėjai. Nes patalpos turi būti užrakintos ir priduota signalizacija. Ir jei garbaus amžiaus moterytė atvyko iš kokio vienkiemio, esančio už 50 kilometrų, pas tyrėją į apklausą 16.00val. ir vietoj numatyto pusvalandžio apklausa kiek užtruko, tai tyrėjo reikalas, kur tą moterytę vestis ir baigti apklausą. Nors į parką ant suolelio.

Deja, geras oras – ne visuomet į naudą policijos pareigūnui. Ne tik pirmosios žibuoklės, bet ir daugiamečiai  girtuokliai ima lįsti iš visų pakampių, norėdamipasišildyti saulės atokaitoje apsikabinus „bambalį“. Ir jeigu tokie piliečiai drybso vaikų žaidimų aikštelėje, nuo šiol policijos gali bijoti dar mažiau – iškvietus policiją, girtuokliui surašomas protokolas ir žmogus praktiškai paliekamas pažeidimo vietoje. Dažnai pasitaiko, kad tokiam girtuokliui per dieną (naktį) surašoma po 3-5 protokolus, nes tas jau pakeitęs dislokacijos vietą ir triukšmingai ilsisi kito namo kieme, kur vėl piktina aplinkinius.

Į policijos komisariatą toks žmogelis pristatomas ypač retais atvejais: jei yra „komos“ būsenos, nesiorientuoja aplinkoje ir sunku nustatyti, kur jis gyvena. Tačiau dabar vežti į komisariatą bus dar sudėtingiau. Kodėl? Nes pareigūnas pats sau susikuria rimtą galvos skausmą.

Pristatei girtuoklį į komisariatą po 17 valandos, tai pats jį irprižiūrėk – juk komisariate daugiau nieko nėra. Jei bus koks įvykis, reaguoti negalėsi. Nebent girtą klientą išmesi į gatvę. Tuomet policijos pareigūnams rekomenduojama gerai apsidairyti, ar tik kas nepamatė gerai „įkalusio“ piliečio, linguojančio nuo komisariato durų. Ir melstis, kad šis laimingai pasiektų namus, o ne taptų nusikaltimo auka. Nes, priešingu atveju, teks aiškintis, kodėl jis buvo išleistas. Pareigūnai piktinasi, kad praktiškai negali į komisariatus pristatyti neblaivių asmenų už pasipriešinimą policijos pareigūnui ar jo nurodymų nevykdymą. Tokiems „ereliams“ sparnai auga ne dienomis, o valandomis, o dirbančių policijos pareigūnų autoritetas menksta.

Deja, bet vežti tokį žmogų namo taip pat dar nereiškia istorijos pabaigos. Dažnai toks pilietis visą susikaupusią neapykantą išlieja namiškiams. Pareigūnai ir vėl reaguoja. Rajono komisariatuose areštinių nebėra, tad smurtautojas vežamas į artimiausią areštinę už keliasdešimties kilometrų. Tad rajone lieka tik vienas iš dviejų policijos ekipažų. Pašalpų ir pensijų mokėjimo dienomis rajonuose smurto atvejų būna labai daug. Tada vienas ekipažas tiesiog vežioja smurtautojus į artimiausią areštinę, o kitas rankioja miestelio girtuoklius. Patrauklus vaizdelis mieste, kuriame gyvena 20-30 tūkstančių gyventojų?

O žinote, kaip visa tai mato policijos vadai?Dabartiniai Policijos departamento vadovai tikina, kad ši reforma buvo pradėta dar ankstesnių vadovų, tai yra, įsakymus jie pasirašė, bet pati reforma praktiškai nevyko. Kodėl? Reitingus gerai jaučiantys pareigūnai bijojo prisiimti atsakomybę? Tačiau jie sugeba rasti „pozityvo”.

Pavyzdžiui, vienoje iš ataskaitų teigiama, kad „policijos patruliai žymiai dažniau administracinės teisės pažeidimo protokolus surašo pažeidimo vietoje, tai nulėmė 24 proc. pristatytų asmenų į policijos įstaigas mažėjimą“.

Nejaugi Lietuvoje nebėra girtuoklių, šlitinėjančių miesto gatvėmis? Nieko panašaus. Tiesiog „surašyti protokolą pažeidimo vietoje“ reiškia tai, kad neblaivus asmuo ir toliau paliekamas šlitinėti. Suprantu policijos pareigūnus, yra vadovų nurodymai ir jų privalu laikytis. Policijos komisariatas – ne išblaivinimo įstaiga, bet tai jau kita tema.

Tad gerbiamieji, neburnokite, jeigu Jums kas nors naktimis drums ramybę. Policijos vadai reformuoja sistemą taip, kad ji būtų paranki… ne patiems geriausiems visuomenės atstovams.

 

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!