Darbo kodekso svarstymas: Seimas kėsinasi mažinti profesinių sąjungų įtaką

Seime toliau tęsiasi Darbo kodekso (DK) projekto svarstymai. Šį kartą parlamentarai užsimojo mažinti profesinių sąjungų įtaką.

Seimo nariai nusprendė, jog sprendimą dėl profesinės sąjungos atstovaujamojo organo nario atleidimo priims valstybinis darbo inspektorius. Iki šiol sprendimą dėl tokio nario atleidimo priimdavo profesinė sąjunga. Valstybinio darbo inspektoriaus sutikimas atleisti iš darbo profesinės sąjungos narį gali būti skundžiamas, tačiau skundo proceso metu darbuotojas gali būti atleidžiamas. Apsaugą nuo atleidimo turės tik darbo tarybos pirmininkas, profesinės sąjungos pirmininkas bei darbuotojų patikėtinis.

Taip pat atmestas pasiūlymas, pagal kurį profesinės sąjungos atstovauja visiems atitinkamos įmonės, įstaigos ar organizacijos darbuotojams. Tad nors iki šiol profesinės sąjungos gina visų dirbančiųjų interesus, ateityje galės atstovauti tik savo nariams.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad „profesinėms sąjungoms suteikta teisė ginti ne tiktai savo narių, bet ir visų darbuotojų profesines, ekonomines bei socialines teises ir interesus nepriklausomai nuo to, ar jie yra profesinių sąjungų nariai, ar ne.“

Lentelė1 Lentelė2

Parlamentarai priėmė principinį sprendimą, kad darbo tarybos yra privalomos įmonėse, kuriose dirba daugiau nei 20 darbuotojų. Joms bus deleguojamos informavimo, konsultavimo ir įstaigos dokumentų derinimo funkcijos. Nors dirbtinai kuriamos darbo tarybos neduodavo realios naudos, jos bus privalomos ir ateityje.

„Lietuvos teisinė bazė yra gana neparanki profesinėms sąjungoms, o dabar matome bandymus dar labiau jas suvaržyti. Tačiau dirbančiųjų atstovai tikrai nežada pasiduoti ir darys viską, kad apgintų darbuotojus“, – po posėdžio teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Seime jau apsvarstyti 173 iš 256 DK projekto straipsnių.

 

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!