Visagino miesto apylinkės teismo pirmininkas – prieš profesinės sąjungos pirmininkę

Profesinė sąjunga Visagino miesto apylinkės teisme gyvuoja jau senai. Kol Teismo pirmininku dirbo Valdas Česiūnas, Visagino teismo profesinė sąjunga buvo įtraukta į visas įstaigoje veikusias komisijas ir dalyvavo įstaigos sprendimų, susijusių su darbuotojų darbo bei socialinėmis garantijomis, priėmime. Didesnė dalis kolektyvo dirbančiųjų buvo profesinės sąjungos nariai. Profesinės sąjungos kolektyvas nuolat jautė Teismo pirmininko paramą ir pasididžiavimą vienintele profesine sąjunga, veikiančia teismų sistemoje.

Bet 2014 metais Visagino miesto apylinkės teismui pradėjo vadovauti Giedrius Avinas, kuris profesinės sąjungos pirmininkės Laimutės Bastytės teigimu, profesinės sąjungos atstovus išbraukė iš visų komisijų ir pradėjo susidorojimo mechanizmą.

Tikriausiai tam įtakos turėjo aktyvi profesinės sąjungos pirmininkės veikla, jos prašymai peržiūrėti per didelius darbo krūvius, didinti darbo užmokestį, gerinti darbo sąlygas. Bet prašymai likdavo neišgirsti.

Dėl didelio darbo krūvio, įtampos bei streso darbe sutriko profesinės sąjungos pirmininkės sveikata. Teismo pirmininkas, pasinaudodamas jos pašlijusia sveikata, vienašališkai atleido profesinės sąjungos pirmininkę iš darbo ir net nesikreipė į profesinę sąjungą sutikimo. Tuo Visagino miesto apylinkės teismo pirmininkas pademonstravo visišką nesiskaitymą su įstaigoje veikiančia profesine sąjunga, jos vadove, pažeisdamas Lietuvos profesinių sąjungų įstatymą. Teismo pirmininkas ne tik nesiskaitė su profesinės sąjungos atstove, bet ir sumenkino jos, kaip profesinės sąjungos lyderės pozicijas, pažemino jos orumą.

Profesinės sąjungos pirmininkė L. Bastytė kreipėsi į Panevėžio apygardos teismą dėl neteisėto atleidimo ir grąžinimo į tarnybą, vidutinio darbo užmokesčio bei neturtinės žalos atlyginimo. Skaudu, kad profesinės sąjungos pirmininkė, išdirbusi valstybės tarnyboje daugiau nei 19 metų, yra palikta be darbo vietos, be pragyvenimo šaltinio, praradusi sveikatą darbe.

Panevėžio apylinkės teismo sprendimas bus paskelbtas balandžio 28 d. Lauksime atomazgos.

Irena Petraitienė

LTUSE pirmininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!