Profesinės sąjungos aktyviai kovoja už kancerogenų sąrašo išplėtimą

Europos Darbuotojų saugos ir sveikatos patariamajame komitete prie Europos Komisijos sprendžiama, ar papildyti vėžį sukeliančių medžiagų (kancerogenų) sąrašą. Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos (LMPF) pirmininkė Inga Ruginienė teigia, jog šis klausimas aktyviai svarstomas jau nuo 2015 m. rudens, tačiau diskusijoms pabaigos nematyti.

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) europiniu lygiu atstovaujančios I. Ruginienės, profesinės sąjungos nori kancerogenų sąrašą papildyti 50 cheminių medžiagų, tačiau tiek iš darbdavių, tiek iš Europos Komisijos jaučiamas didelis pasipriešinimas. „Europos profesinių sąjungų konfederacija deda dideles pastangas informuojant tiek darbuotojus, tiek Europos Komisiją apie žalingą cheminių medžiagų poveikį dirbantiesiems, todėl tikimės, jog į racionalius mūsų siūlymus bus atsižvelgta. Juo labiau, kad balandis yra saugos ir sveikatos darbe mėnuo“, – pasakojo LPSK atstovė.

53 procentai visų su darbu susijusių mirčių priežastis yra vėžys. Tarp pagrindinių kancerogenų, sukeliančių vėžį, yra dyzelinio variklio išmetamos dujos, kvarcas, asbestas, mineraliniai tepalai ir kt.

Infografiką apie vėžį darbe galite rasti čia.

 

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!