Darbo kodekso projekte – sprendimai, palankūs streikuojantiems (5 dalis)

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete baigtas svarstyti Darbo kodekso (DK) projektas nuo pirminio varianto skiriasi kaip diena ir naktis. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) pavyko iškovoti nemažai dirbantiesiems palankių nuostatų, tarp kurių yra ir sprendimai, ginantys streikuojančių darbuotojų teises. Supažindiname su 5 dirbantiesiems palankiais sprendimais, priimtais komitete:

1. Komiteto narių sprendimu papildytas DK projektas nustatant, kad darbuotojai, dalyvavę teisėtame streike,atsakomybėn dėl dalyvavimo streike netraukiami.

2. Pritarta, kad teismai bylas dėl streiko teisėtumo turės išnagrinėti per 5 darbo dienas (buvo siūloma nagrinėti per 15 darbo dienų). Taip pat pritarta Trišalės tarybos siūlymui, kad bylos dėl streiko teisėtumo nagrinėjimo dalyku negali būti šalių iškelti ekonominiais ir socialinias motyvais paremti reikalavimai. Pritarta, kad teismui sprendžiant klausimą dėl streiko sustabdymo ar atidėjimo draudžiama taikyti Civilinio proceso kodekso reikalavimus.

3. Komiteto nariai pritarė, kad darbuotojas apie savo sutikimą ar nesutikimą dirbti pagal pakeistas darbo sutarties sąlygas turėtų pranešti ne anksčiau negu prieš penkias darbo dienas.

4. Nutarta, jog darbuotojams, dirbantiems vienoje įstaigoje iki 1-erių metų bus mokamos 2 savaičių išeitinės išmokos, 1-5 metus išdirbusiems mokamos 2 mėn. išeitinės kompensacijos iš darbdavio, o dirbantiems ilgiau kaip 5 metus, mokamos išeitinės iš darbdavio ir Ilgalaikio darbo išmokų fondo, kurio įstatymo projektas dar bus svarstomas.

5. Komitete pritarta, kad darbo ginčų komisijos arba teismo sprendimo nevykdančiam darbdaviui gali būti skirta iki 500 Eur bauda. Nauja tvarka reikalinga dėl to, kad šiuo metu darbdavys gali ilgą laiką ignoruoti jam nepalankius sprendimus.

„Esant dabartinei politinei situacijai komiteto nutarimai dėl streikų tampa ypač aktualūs. Juk pastaruoju metu vis daugiau dirbančiųjų kalba apie neišvengiamą streikavimą. Todėl profesinės sąjungos mano, kad spartesnis streikų teisėtumo nagrinėjimas nebesukels tokių problemų, kokios būdavo anksčiau“, – teigė LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas.

Naujajį Darbo kodekso projektą sudaro 264 straipsniai. Dėl visų Socialinių reikalų ir darbo komiteto priimtų sprendimų įsigaliojimo dar turės balsuoti Seimo nariai.

Kitus DK projekto svarstymuose iškovotus pasiekimus galite rasti čia:

Pirma dalis

Antra dalis

Trečia dalis

Ketvirta dalis

 

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!