Profesinės sąjungos ragina neišnaudoti darbuotojų savaitgaliais ir švenčių dienomis

Visuomenei nebūtų didelių kliūčių, jei prekybos centrai vieną dieną per savaitę nedirbtų, tuo tarpu apie 100 tūkstančių prekybos sektoriaus dirbančiųjų galėtų praleisti laisvadienį su savo šeimomis, M-1 radijo žinioms teigė Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksandras Posochovas.

Pasak jo, valdžia elgiasi veidmainiškai, kai garsiai deklaruoja kovą su alkoholizmu, tačiau atriša rankas prekybos centrams stipriuosius gėrimus pardavinėti be apribojimų net ir švenčių dienomis. „Leidžiant parduotuvėms dirbti savaitgaliais ir švenčių dienomis prisidengiama teiginiais, esą žmonėms gyvybiškai svarbu nusipirkti degtinės butelį ar dešros, tačiau iš tiesų atimame iš tūkstančių darbuotojų galimybę pabūti su savo artimaisiais“, – teigė A. Posochovas.

M-1 žinių taip pat kalbinta lietuvė, gyvenanti Vokietijoje, pasakojo, jog sekmadieniais prekybos centrai nedirba, tačiau žmonėms tai nesukelia jokių nepatogumų, mat įvairias prekes galima nusipirkti kioskuose ar degalinėse už šiek tiek didesnę pinigų sumą.

Prekyba sekmadieniais ir švenčių dienomis griežtai ribojama Vokietijoje ir Austrijoje. Dalinai prekyba ribojama Belgijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Nyderlanduode, Liuksemburge ir Vengrijoje.

Švedijoje sekmadieniais draudžiama pardavinėti alkoholį. Anglijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje didieji prekybos centrai gali dirbti tik kelias valandas.

Nors draudimų ir nėra, įprastai parduotuvės sekmadieniais nedirba Kroatijoje, Italijoje ir Ispanijoje.

Prekybos centrų darbo laiko sekmadieniais ir švenčių dienomis apribojimus greitu metu planuojama įvesti Lenkijoje.

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!