Švietimo profesinėms sąjungoms pavyko tai, kas iki šiol buvo neįmanoma

Aiškūs tikslai ir kryptinga bei vieninga Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) ir Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos (LŠĮPS) strategija per metus leido pasiekti didelę socialinio dialogo pažangą – pirmą kartą Lietuvoje švietimo sistemos finansavimo, pedagogų darbo užmokesčio, jų socialinių garantijų gerinimas ir kiti teigiami pokyčiai, kurie leis užtikrinti geresnę ugdymo kokybę ir pakelti mokytojo profesijos prestižą,  vyks pagal profesinių sąjungų ir Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) beveik pusmetį rengtą priemonių planą, o visi susitarimai netrukus bus įtvirtinti nacionalinėje švietimo šakos kolektyvinėje sutartyje.

 2014 m. vasario 19 d.,  LŠPS ir LŠĮPS pasirašė susitarimą su ŠMM, kuriame susitarė bendradarbiauti dėl klausimų, darančių įtaką ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo, neformaliojo, specialiojo ir suaugusiųjų ugdymo įstaigose dirbančių darbuotojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo sąlygoms.

 Siekiant sutelkti visą švietimo bendruomenę, 2014 m. balandžio16 d. buvo organizuotas nacionalinis pedagogų forumas „Lietuvos švietimas ES kontekste: kaip užtikrinti racionalų finansavimą ir saugią mokyklą“  ir priimtas memorandumas „Dėl optimalaus Lietuvos švietimo finansavimo ir dėl saugios aplinkos švietimo įstaigoje“, kuriame buvo išdėstyti pagrindiniai reikalavimai.

 Netrukus, 2014 m.gegužės 8 d., Seime buvo pasirašytas memorandumas „Dėl optimalaus Lietuvos švietimo finansavimo ir dėl saugios aplinkos švietimo įstaigoje“, kuriam pritarė keturios politinės partijos. Gegužės 21 d. švietimo profesinių sąjungų ir ministerijos atstovų susitikime ministerija iš esmės pritarė memorandumo reikalavimams.

 Siekdamos įtikinti Vyriausybę švietimo sistemos reformų būtinumu, 2014 m. birželio 18 d. švietimo profsąjungos surengė mitingą prie Vyriausybės. Tarpininkaujant Pasaulinei švietimo profesinei sąjungai (EI) ir Europos švietimo profesinių sąjungų komitetui (ETUCE), tą pačią dieną susitikime su Ministru Pirmininku Algirdu Butkevičiumi buvo pasiektas susitarimas sudaryti tarpinstitucinę derybinę darbo grupę pasiūlymams dėl mokinių ugdymo kokybės, veiksmingumo, pedagogų socialinių sąlygų gerinimo ir bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkymo parengti. 2014 m. rugpjūčio 27 d. Ministras Pirmininkas pasirašė potvarkį dėl darbo grupės sudarymo. Darbo grupės vadovu buvo paskirtas ŠMM ministras Dainius Pavalkis, į darbo grupės narių sąrašą buvo įtraukti  Vyriausybės kanceliarijos, Socialinės apsaugos ir darbo, Finansų, ŠMM atstovai bei socialinių partnerių – profesinių sąjungų – vadovai.

2015 m. vasario 26 d.Vyriausybėje derybinės darbo grupės nariai pristatė savo suderintus pasiūlymus Ministrui Pirmininkui A. Butkevičiui:

  • Nuo š. m. sausio 1 d. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų pedagogams palaipsniui proporcingai kelti darbo užmokestį, kol jis pasieks bendrojo lavinimo mokyklų mokytojų darbo užmokesčio lygį.
  • Nuo š. m. rugsėjo 1 d. panaikinti prievolę mokyklų vadovams turėti 5 kontaktines valandas, jas atiduodant mokytojams.
  • Nuo š. m. rugsėjo 1 d. minimali pedagogų tarnybinių atlyginimų koeficientų ribą pakelti iki vidurkio.
  • Nuo 2016 m. taip pat turi didėti mokytojų atlyginimai. Tolimesnis atlyginimų kėlimo klausimas bus siejamas su etatinio darbo apmokėjimo įvedimu.
  • Nuo 2016 m. sausio 1 d. mokinio krepšelį pakeis klasės krepšelis.
  • Nuo š. m. liepos 1 d. įteisinti tvarką, kuri leistų iš ŠMM biudžeto švietimo įstaigoms pridėti lėšų išeitinėms kompensacijoms mokėti pensinio amžiaus sulaukusiems mokytojams, šalių sutarimu nutraukusiems darbo sutartį.
  • Nuo š. m. liepos 1 d. sudaryti galimybę mokėti kompensacines išmokas ikipensinio amžiaus mokytojams, savo noru nutraukusiems darbo sutartį. Išmokos būtų mokamos kol asmuo sulauks pensinio amžiaus.

 Ministras Pirmininkas pritarė beveik visiems darbo grupės pasiūlymams, kai kuriems iš dalies, todėl socialiniai partneriai – profesinės sąjungos ir ŠMM – dėl šių priemonių įgyvendinimo dar turės atlikti nemažai parengiamųjų darbų.

Premjeras pareiškė, kad Vyriausybės nutarimu, ne vėliau kaip š. m. kovo 28 d., įgalios švietimo ir mokslo ministrą pradėti derybas dėl švietimo šakos kolektyvinės sutarties, kurioje bus įteisinti šie ir kiti susitarimai.

 Šiuo metu prie LŠPS ir LŠĮPS sukurtos jungtinės atstovybės deryboms dėl kolektyvinės sutarties, prisijungė Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga (LMPS) ir Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (KŠDPS). Prie šios atstovybės prisijungti yra oficialiai pakviestos ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) bei Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“.

 Švietimo profesinės sąjungos įsipareigoja nuolat informuoti švietimo bendruomenę apie derybų dėl švietimo šakos kolektyvinės sutarties eigą ir rezultatus.

 Profesinių sąjungų stiprybė – vieningumas. Kviečiame visus pilietiškus švietimo darbuotojus jungtis prie profsąjunginio judėjimo ir tapti mūsų organizacijų nariais.

 

LIETUVOS  ŠVIETIMO PROFESINĖ SĄJUNGA

J. Jasinskio 9-413,  01112, Vilnius

Tel/fax +370 52 130252 info@svietimoprofsajunga.ltwww.svietimoprofsajunga.lt

 

LIETUVOS ŠVIETIMO ĮSTAIGŲ PROFESINĖ SĄJUNGA

J. Jasinskio g. 9-413, 01112, Vilnius

Fax. 8 444 74375, mob.  tel. 8 647 16443, info@lsips.lt,  www.lsips.lt

 

LIETUVOS MOKYTOJŲ PROFESINĖ SĄJUNGA

J.Jasinskio g. 9-402, 01112, Vilnius

Tel. +370 52 620103, 8612 95675,  lmps@takas.lt, www.lmps.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!