LPSK Moterų centro seminaras Palangoje

Rugpjūčio 21-24 dienomis vyko tradicinis LPSK moterų centro seminaras Palangoje, kuriame dalyvavo moterys, atsakingos už moterų veiklą šakose arba dalyvauti išrinktos atstovės.

Gausių plojimų susilaukė naujoji LR Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Ministrė pasveikino gausiai susirinkusias moteris, supažindino su naujovėmis sveikatos apsaugos sistemoje, informavo apie lankymosi pas specialistus tvarką. Sužinojome apie tai, kad yra sąrašas ligų, kai antrą kartą lankantis pas specialistus nebereikalingas šeimos gydytojo nukreipimas, siekiant sumažinti šių gydytojų darbo krūvius. Paragino domėtis naujovėmis ir dažniau apsilankyti internetiniame puslapyje. Supažindino su pokyčiais paliatyviojoje slaugoje, neurochirurgijoje, informavo apie būtinosios pagalbos teikimą. Diskusijoje buvo kalbama apie medikų etiką, didžiulius slaugytojų darbo krūvius ir kitus aktualius dalykus. Taip pat gavome išsamią informaciją apie šešias prevencines programas, finansuojamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Tai gimdos kaklelio vėžys, mamografija, širdies ir kraujagyslių ligos, storosios žarnos vėžys, vaikų iki 14 metų krūminių dantų apsauga ir priešinės liaukos (prostatos) vėžys.

Moteris pasveikino LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė. Ji paminėjo, kad šiais metais profesinių sąjungų narių laukia daug iššūkių – tai LR darbo kodekso liberalizavimas, reforma socialinėje srityje ir pakvietė sekti informaciją bei, esant reikalui, aktyviai įsijungti į protesto akcijas.

Įdomi ir informatyvi buvo antroji paskaita apie euro įvedimą Lietuvoje. Informaciją pateikė LR Finansų ministerijos atstovas Arvydas Čepulis, kuris ne tik atsakė į klausimus, tačiau taip pat suteikė galimybę pasitikrinti žinias ir surengė konkursą. Greičiausiai ir teisingai atsakiusios moterys buvo apdovanotos. Gavome informacinę medžiagą knygelę “Euras ateina į Lietuvą”, kur labai išsamiai viskas yra aprašyta.
Toliau renginį tęsė vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovė Živilė Kazakevičienė. Pranešėja aiškino apie vartotojų teisių apsaugos sitemą įsivedant eurą. Nuo 2015 01 01 d. pusę metų visos kainos iš lito į eurą bus konvertuojamos 0,34528 santykiu, informavo kur kreiptis, esant pažeidimams, atsakė į dalyvių klausimus.

Kita seminaro dalyvių nagrinėjama tema buvo „Stresas darbe – ar galima jo išvengti“.
LPSK pirmininkė Irena Petraitienė kalbėjo, apie streso rūšis, požymius, prevencijos priemones.
Pirmininkės pavaduotoja Nijolė Latauskienė pristatė testo „Psichosocialinės rizikos ir sveikos gyvensenos vertinimo „ , kurį užpildė seminaro dalyvės, analizę. Teste buvo klausimai
apie psichologinę atmosferą darbe, santykius tarp kolegų. Vadovų ir kolegų pagalba, esant reikalui, atliekant darbines užduotis. Kas darbe kelia daugiausia įtampos, kaip vertina savo sveikatą, mitybą, ką norėtų pakeisti?
Iš atsakymų matėsi, kad situacija darbe ne visų vienoda, kai kur ne labai gera, o kai kur ir labai sudėtinga. Seminaro dalyvės kalbėjo apie darbo atmosferą savo įmonėse, organizacijose, pateikė konkrečių streso pavyzdžių ir jo mažinimo būdų. Diskutavome kaip profsąjunga gali padėti pagerinti darbuotojų sąlygas. Stresas darbe pripažintas kenksmingu darbo aplinkos veiksniu, jis prilygsta triukšmui, vibracijai, pavojingoms cheminėms medžiagoms. Pastariesiems šalinti ar mažinti turime įvairių būdų ir juos taikome, laikas susirūpinti ir streso mažinimu darbe.
Pirmininkės pavaduotoja Daiva Atmanavičienė pateikė savianalizės, streso atpažinimo pavyzdžių.

Seminaro pabaigoje dalyvės, kaip visada, raštu pateikė pageidaujamas seminarų temas, pasiūlymus moterų centro tolimesniai veiklai.

Dėkojome dalyvavusioms ir iki sekančio susitikimo…
Linkėjome atsisveikinant

LPSK Moterų centras

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!