Bumas buvo, o kur dingo vaikai?

Vadinamojo Lietuvos kūdikių bumo metais – 2009aisiais – mūsų šalyje, kaip tuomet teigta, gimė 36,7 tūkst. kūdikių – tai 1,6 tūkst. daugiau negu 2008-aisiais ir 2700 daugiau nei 2007 metais. Statistikos departamentas džiūgavo: per vienERIUS metus – nuo 2007-ųjų – gimusiųjų skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų, šoktelėjo labiau nei iš viso per ankstesnius penkerius metus kartu sudėjus, t.y. daugiau kaip 10 procentų.


 


Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), skaičiuojanti pirmokus, rudenį didelio jų pagausėjimo neplanuoja, nors būtent šių metų rugsėjo 1-ąją Lietuvos mokyklų duris turėtų atverti „kūdikių bumo“ laikotarpio vaikai. ŠMM pateiktais duomenimis, rugsėjį visoje šalyje laukiama vos 900 pirmokų daugiau nei praėjusiais metais. „Manau, tai ir toliau lemia emigracija – mes, mokytojai, ją tebejaučiame, ir labai stipriai. Vaikų mažėja nuolatos, be to, atsiranda nauja tendencija: anksčiau užsidirbti važiuojantys tėvai vaikus palikdavo Lietuvoje, o dabar išvažiuoja visa šeima – ir su mažais vaikais, ir su paaugusiais“, – sakė Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė.


 


Statistikos departamento duomenimis, 2009 metais iš Lietuvos išvyko – emigravo 3 tūkst. vaikų iki 14 metų (9 proc. visų emigrantų), 2010 metais emigravusių vaikų skaičius jau siekė 8,5 tūkst. (10,2 proc. visų emigrantų). Šiuos pokyčius atspindi ir ŠMM pateikta statistika. 2009 metais Lietuvos mokyklų duris pravėrė 28 233 pirmokai. 2012 metais mokyklos sulaukė 27 431 pirmoko, pernai – 27 187. Šįmet, belaukiant vadinamojo kūdikių bumo vaikų, prognozuojama, kad mokyklos sulauks 28 100 pirmokų – ne visu tūkstančiu daugiau nei per kelerius praėjusius metus.


 


„Mokinių skaičiaus augimo tikrai nejaučiame. 2015 metais, kaip žinote, turi būti galutinai baigta vadinamoji švietimo reforma, ir mes matome, kad klasės yra mažinamos. Jeigu valstybės politika šeimų atžvilgiu pasikeistų, jeigu šeimos Lietuvoje galėtų gyventi bent jau oriai, o ne vegetuoti, manau, daugelis emigravusiųjų grįžtų ir vaikus parsivežtų. Bet kol situacija nesikeis, pagerėjimo bent jau aš tikrai neprognozuočiau“, – LŽ sakė Mokytojų profsąjungos vadovė J. Voloskevičienė.


 


Šaltinis:


http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/bumas-buvo-o-kur-dingo-vaikai.d?id=64331232#ixzz2wb3tb3ZB


 


 


DELFI

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!