Vienoje surengtas tarptautinis seminaras

Seminaro darbotvarkė:


1.      ETUC ir ETUI  patirtys iš tarptautinio bendradarbiavimo;


2.      Programos ir dalyvių pristatymas;


3.      Darbuotojų reprezentavimo ES sistema skirtumai ir panašumai;


4.      EDT teisinė bazė Jūsų šalyse ir direktyvos prezentacija;


5.      EWC nariai ir jų atstovai, kurie atstovauja skirtingas valstybes nares;


6.      EWC praktika ir diskusijos su Paul Hofer EVN(Europoen Works Counsil) pirmininku


7.      Diskusijos ir užduotys grupėse taikant Europos parlamento Tarybos diektyvą 2009/38/EB;


8.      Nacionalinė ir Europos parama skirta EWC ir diskusijos su EWC EFFAT kordinatoriumi;


9.      Išvados ir seminaro vertinimas.


 


Dalyvavo:  Slovėnijos darbuotojų ir EDT atstovai – Prunc Boska, Waliner Sebastian, Vida Marijana, Tomaz Boltin , Anglijos EDT darbuotojų atstovai: Steve Philips, John Price, Stephens Clive, Tracey Wainwriringht, Lietuvos ETD ir darbuotojų atstovai: Arūnas Vilčinskas, Wilhelmas Čekuolis, Gintautas Indilas, Bronius Bučelis, Eduard Kalchenko, Žydrūnas Mineikis, Latvijos EDT atstovė Evita Kalmanė, Autrijos ETD ir darbuotojų atstovai: Boska Prunc, Sebastian Walner, Michael Boeck, Martin Culver, Wolfgang Greif, Paul Hofer, Belgijos ETUI  koordinatoriai: Bruno Demaitre, Enrico Somaglia, Romek Jagonskij ir Vokietijos koordinatorė Undine Memmler.


Įžanginiu žodžiu  darbuotojų atstovus pasveikino ETUI projekto koordinatorius Bruno Demaitre ir supažindino su teisine darbo direktyva pagal 6 str. ir 13 str., kurie buvo pasirašyti iki susitikimo. Kūriant Europos darbo tarybą(EDT) įmonėje turi būti ne mažiau 100 darbuotojų arba susijungus dviem įmonėms ne mažiau kaip 250 darbuotojų. Kompetencijos: informacijos apie ekonominę ir finansinę veiklą ir produkcijos pardavimas. Pokyčiai organizacijose, darbo metodai, investicijos ir numatomi darbuotojų atleidimai.  Be to paminėjo, kad ES   profesinės sąjungos dalyvauja  85 nacionaliniai konfederacijos centruose, 10 šakinių organizacijų priklauso ETF ir36 ES valstybių profesinės sąjungos vienija 60 mln. narių. ES yra 10 europinių sektorių. Tarptautiniai sektoriai; pramonės, transporto, statybininkų, žurnalistų, medžio apdirbimo, plocijos, viešojo paslaugų ir viešbučių. Plečiantys tarp ES valstybės lygmeniu bendradarbiavimą daugelis profesinių sąjungų yra ETUI narės. ETUI organizuoja seminarus ir gauna iš ES 15% lėšų per įvairius projektus. Kūriant EDT reikalinga įmonės strategija, finansinė ataskaita, derybų procesai tarp darbuotojų atstpovų ir nustatomi bendri interesai.


Naujoje ES Tarybos direktyva įpareigoja šiame procese dalyvauti ir profesines sąjungas pripažinta socialine partnerystė. Profesinės sąjungos dalyvauti gali kaip ekspertai EDT. Be to  profesinių sąjungų atstovai  gali būti renkami ir į Europos darbo tarybą. Išrinktas EDT atstovas ne rečiau kaip vieną kartą per metus turi informuoti profesines sąjungas, o jei jų nėra įmonių darbuotojus. EDT nariai turi teisę į informavimą, konsultacijas tarptautiniame lygyje. Vėliau EDT atstovai prisistė kokias ES valstybes atstovauja tai: Anglijos atominės energetikos, Slovėnijos bankininkystė ir pramonės, Austrijos energetikos ir maisto pramonės grupė, Latvijos- viešbučių  ir paslaugų ETD atstovė, Lietuvos; transporto, calsberg, Teo Lt, Nordic Sugar, Philips Morris kompanijas.  Anglijoje vyksta socialinis dialogas, bet deja ligi šiol sunkiai vyksta derybos privačiame sektoriuje. Slovėnijoje galima derėtis vietiniu lygiu ir gali dalyvauti darbuotojų atstovai bendrovės valdybose.. Ausrijoje įmonėse veikia Darbo tarybos ir tik antroje pozicijoje profesinės sąjungos, kurios domisi darbuotojų atlyginimais. Lyginant ES veikiančiomis profesinėmis sąjungomis valstybės narėmis domintis profesinės sąjungos veikla, jų narystę ir EDT(Europos darbo tarybų) veikla galima pasižiūrėti įsteigtame tinklalapyje adresu: www. workers participation.eu


Vėliau kalbėjo ETUI koordinatorius teisininkas Romuald Jagonskij, kuris pateikė informaciją dėl taikomos ES Tarybos direktyvos įgyvendinimą t.y konsultavimas ir informavimas tarp Valstybių šalių Čekijos, Lietuvos, Slovėnijos, Anglijos, Vokietijos. Buvo analizuojama tarp Valstybių skirtumai dėl teisės aktų įgyvendinimo, kuriuose neturi būti pažeistos darbdavio ir darbuotojų teisės.Gaila, kad iš 28 Valstybių narių tik 5 Valstybės narės konsultuojasi su darbuotojų atstovais taikant šią Direktyvą. Valstybės narės kai kuriuose šalyse darbdavio iniciatyva skiria savo atstovus į EDT. Supažindino su veikiančia EDT struktūra, rušiamais EDT sutarties projektu ir dalyvauja derybose pasirašant susitarimus. Gaila, kad loigi šiol tarptautiniai mokymai nevyko nes jaučiamas kalbų barjeras.


Vėliau vyko darbas Darbo grupėse, kuriuose buvo analizuojamos situacijos: veiklos perkėlimas ir priežąstys, vietos darbuotojų informavimas, įmonės socialinė kartografija,Europos darbo tarybos darbinė programa, masiniai darbuotojų atleidimai, pranešimas apie įmonės turto įsigijimą ir kitos aktualios temos. Po to darbo grupės pristatė gautas temas ir jas analizavo.


Baigiantis tarptautiniam seminarui daugelis EDT ir profesinių sąjungų atstovų pasidalino patirtimi su kokiais įstatymais ir kaip problemas sprendžia įmonių lygiu Valstybėse iš kurių jie atvyko. Nuoširdžiai bendraudami tarpusavyje užmezgė ryšius tarp profesinių sąjungų ir gal būt dar šiais metais turėsime progas iš arčiau susipažinti atsakamuose vizituose.  


 


 


Bronius Bučelis,


Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų


profsąjungos federacijos profsąjungos pirmininkas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!