Vizitas į latviją

Nuo Lietuvos delegacijos  dalyvavo: Kauno krašto ir pramoninkų konfederacijos koordinatorė Kristina Šėžienė, UAB „Kauno autobusai“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Bronius Bučelis, valdybos narys Romualdas Jasmantas, Moterų tarybos pirmininkė Irena Dzimidavičienė, pirmininkės pavaduotoja Rėgma Rimkienė, Etikos komisijos pirmininkas Saulius Krisiūnas, AB „Autrolis“ darbuotojai Algirdas Širvinskas, Kęstutis Banys ir AB „Vernitas“ darbuotojai.


 


Gegužės 29-30 dienomis Lietuvos delegacija apsilankė Latvijos Viešosios komunalinių paslaugų ir transporto darbuotojų sąjunga LAKRS yra savanoriška, nepriklausoma demokratinė nevyriausybinė organizacija, kuri vienija įvairių profesijų ir darbuotojų, kurie šiuo metu dirba 203 įvairių įmonių ir įstaigų, viešojo ir privataus sektorių – komunalinio aptarnavimo bendrovės, transporto ir logistikos įmonės, vyriausybės ir vietos valdžios institucijos, paslaugų ir gamybos įmonių, viešbučių ir restoranų.


 


Mus priėmė Latvijos profsąjungos pirmininkas Juris Kalninis, pirmininko pavaduotojas teisininkas Edvinas Krieviņš ir jaunimo komiteto narė Inga Cinīte. Latvijos Viešosios komunalinių paslaugų ir transporto darbuotojų sąjunga LAKRS vienija 27 profesines sąjungas: mokytojų, gydytojų, geležinkelio, autobusų vairuotojus, komunalinių paslaugų sektorių. Iš viso vienija apie 8000 profsąjungos narių. LAKRS programa iš esmės apima socialinį dialogą (kolektyvinė) su darbdaviais ir jų organizacijomis, įvežamų į kolektyvines darbo sutartis, pagrindinius susitarimus ir kitą darbą, atliktą vykdant atitinkamas mokėjimo sąlygas, sveikų ir saugių darbo sąlygų, darbo garantijų, darbo sąlygų ir poilsio laikotarpių, kitų garantija, kylančius iš darbo teisės, kitų Latvijos Respublikos ir Europos Sąjungos teisės aktais. Profesinių sąjungų nariams suteikti nemokamas konsultacijas darbo teisės, atstovas derybose su darbdaviu. Mes sprendžiame darbo ginčus įmonėje per darbo teisėje numatytomis teisėmis, ir teismai. Be to profsąjungos nariai gauna moralinę ir materialinę paramą stichinės nelaimės, su darbu susijusios negalios, vaiko gimimo atvejais ir gydymą ligoninėje, ilgalaikio namuose ar sanatorinio. Nariams ir jų šeimos nario mirties, arba A nelaimingo atsitikimo darbe nario mirties, fondas materialinė parama teikiama pagal patvirtintas sąlygas valdybai. Taip pat LAKRS nariai turi teisę tapti nariais kooperatinių kredito unijų ir gauti teisę ne tik į lengvatiniai indėlių laisvų pinigų ir imti paskolas vartojimui, tačiau dalyvauti viešai. Latvijos Viešosios komunalinių paslaugų ir transporto darbuotojų sąjunga  bendradarbiauja su kitomis Latvijos profesinių sąjungų, kurios įstojo į Latvijos laisvųjų profesinių sąjungų (FTUCL). Be to yra nariai : Pasaulio viešosios paslaugos int (PPS) ir organizacijos (EPSU), Tarptautinė transporto darbuotojų profesinių sąjungų federacija (ITRF) ir organizacijos (ETF) ir Pasaulinė maisto pramonės, žemės ūkio ir viešbučių darbuotojų sąjunga (IUF) ir organizacijos (EFFAT).


 


Latvijoje minimalus atlyginimas 200 latų, o nuo 2014 m. Latvijos Trišalėje taryboje sutarta, kads nuo 2014 metų bus 225 latų.Vidutinis darbuotojų darbo užmokestis 415 latų.


 


UAB „Kauno autobusai“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Bronius Bučelis (darbuotojų atstovas) pristatė, kad lankomės Latvijoje susipažino su profesinių sąjungų veikla ir pasikeičiant tarpusavio galimybėmis. Šiuo metu Seime vyksta Profesinių sąjungų projekto svarstymas ir tikimasi, kad birželio mėnesį bus priimtas patobulintas Profesinių sąjungų įstatymas. Lietuvoje veikia trys profesinių sąjungų centrai: Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, LPS „Solidarumas“ ir Darbo federacija.Lietuvoje yra apie 11% profsąjungos narių. Apie 10% pasirašyta įmonėse kolektyvinių sutarčių. Vykdant socialinę partnerystę Lietuvoje profesinių sąjungų centrų darbuotojų atstovai dalyvauja Lietuvos Trišalės tarybos posėdžiuose, kuriuose svarstomi įstatymų projektai.Lietuvoje minimalus atlyginimas nuo 2013 m. sausio 1 d. 1000 litų, o darbuotojų vidutinis atlyginimas siekia 2450 litų.


 


Gegužės 31 d. Lietuvos delegaciją priėmė AB „Nordeika“ valdybos pirmininkas Sergejs Konopijevs, Generalinis direktorius Sergejs Zabavnikovs, technikos direktorius  Aivars Rimšans. Seminaro metu pristatyta AB „Nordeika“, kuri įkurta 1991 metais. Tai privati užmiesčio kompanija, kurios įstatyminis kapitalas siekia apie 200 mln. Latų. Bendrovė pilnai atnaujino autobusų parką naujais „Setra“ autobusais. Per metus perveža 2 mln. Keleivių ir nuvažiuoja apie 60 mln. Kilometrų.Bendrovėje dirba 310 darbuotojų. Atnaujintos remonto dirbtuvės, įvesta kuro kontrolės sistema ir dėl to sumažėjo apie 15% kuro sanaudų. Autobusų vairuotojų vidutinis atlyginimas siekia 450 latų.Atlyginimai mokami laiku. Įvesta lanksti darbo ir poilsio laiko apskaita. Visi darbuotojai apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų ir aprūpinti nemokamai vasarai ir žiema drabužiais. Daugiausiai keleivių pervežama tarpmiestiniais maršrutais, bet visiškai neseniai ir aptarnauja oro uostą iš kurio keleiviai vežami į miestą ir viešbučius. Vėliau Generalinis direktorius aprodė autobusų parko teritoriją ir supažindino su autobusų technine baze.


Birželio 1 d. Lietuvos darbuotojų delegacija išvyko į Lietuvą.


 




 


 


 


 


 


 


 


 


 


Bronius Bučelis


Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų


profesinių sąjungų federacijos pirmininkas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!