Apsaugai nuo smurto mokyklose valdžia siūlo tvoras ir kameras

Mokytojai ir tėvai nerimauja dėl ketinimų liberalizuoti mokinio krepšelių skirstymą, daugiau laisvės suteikiant miestų savivaldybėms, studentai – ketinimų atšaukti liberalų ir konservatorių valdžios įvestą aukštojo mokslo reformą. Taigi, kur švietimo vairą suks naujoji valdžia?


 


Apsaugai nuo smurto – tvoros ir vaizdo kameros


Pedagogus neramina ne tik švietimo finansavimas, bet ir naujosios valdžios užmojai pažaboti smurtą mokyklose, aptveriant jas tvoromis ir įrengiant vaizdo filmavimo kameras.


Tokias priemones ketvirtadienio rytą surengtoje konferencijoje kritikavo Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius. „Tai – kova su pasekmėmis, ne priežastimis“, – kalbėjo jis.


Analizuodamas A. Butkevičiaus vadovaujamos vyriausybės švietimo programą, A. Jurgelevičius peikė ir problemas, prieš kurias naujoji valdžia užmerkia akis – didelį vaikų skaičių klasėje bei mokytojų perteklių. Švietimo specialistų vardu jis siūlė mažinti klases ir tuo pačiu išspręsti mokytojų problemą.


 


Liberalizavimas gerai, bet jam nesame pasiruošę


Iš 3800 litų mokinio krepšelio vos 190 nenukeliauja į pedagogų kišenes, o skiriama mokytojų kvalifikacijai kelti ar naujiems vadovėliams įsigyti. Tokį krepšelio paskirstymą šiandien lemia Švietimo ir mokslo ministerija. Savivaldybė savo nuožiūra šiandien gali paskirstyti 5 proc. krepšelio, tačiau miesto valdžiai norima duoti daugiau laisvės.


Pedagogų profesinės sąjungos sako, kad tokia sistema pakartotų neformaliojo ugdymo „sėkmės“ pavyzdį, kada pinigų skirstymą pavedus savivaldoms, muzikos, dailės ir kitų kūrybiškumą ugdančių įstaigų pinigai vis dėlto nepasiekdavo.


„Šiandien neformalusis ugdymas egzistuoja vien iniciatyvių asmenybių dėka, dirbančių iš idėjos“, – esamą padėtį apibūdino Vilniaus švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rūta Osipavičiūtė.


Ji citavo Valstybės kontrolės atlikto mokinio krepšelio efektyvumo audito rezultatus, kurie parodė, kad net ir veikiant dabartinei, atrodytų, griežtai pinigų paskirstymo tvarkai, savivaldybės randa būtų, kaip už ugdymo pinigus lopyti mokyklos stogą.


 


Tėvai: mokinių krepšelis – ne mokytojams penėti


Valdžios planai liberalizuoti mokiniui skiriamų pinigų paskirstymą kelia nerimą tėvams. Pastarieji bijo, kad mokyklų stogams lopyti šiandien kartais skiriami 190 litai vaikus pasieks dar rečiau.


Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas pasakojo, kad šiandien mokyklų vadovai esą „pasiduoda mokytojų įtakai“ kelti atlyginimus ir tam lėšas „skolinasi“ iš vadovėliams ar kitoms reikmėms įsigyti skirtų pinigų. Dėl to, jo teigimu, sumažėjo mokytojų kvalifikacijos kėlimo apimtys ir vadovėlių įsigijimas.


Mokinių tėvus vienijantis Lietuvos tėvų forumas sutinka su pedagogais, kad ministerijos idėja dalį krepšelio skirstyti pačioms mokykloms pagal bendruomenių poreikius gera, tik Lietuva jai dar nepasiruošusi.


 


Mokytojai: liberalizavimas jau vyksta


Pedagogų profesinės sąjungos sutinka su mokinių tėvais, kad būtina stiprinti mokyklų savivaldas didinti tėvų įsitraukimą į ugdymo procesą, nors nei vieni, nei kiti į dialogą nesiveržia.


R. Osipavičiūtė portalui lrytas.lt pasakojo, kad krepšelis jau dabar skirstomas pakankamai liberaliai. „Mokyklos gali dalį pinigų skirstyti pagal savo poreikius – jei neseniai įsigijo pakankamai naujų vadovėlių, kitą kartą daugiau pinigų gali skirti mokytojų kvalifikacijai kelti“, – dėstė mokytoja.


Vilniaus švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė apgailestavo ir dėl naujosios valdžios laidojamų planų mokytojus išleisti š išankstinę pensiją. Tokia ankstesnės vyriausybės idėja, anot jos, leistų ne tik užtikrinti ugdymo kokybę, bet ir išspręstų pedagogų pertekliaus klausimą.


 


 


Akvilė Adomaitytė,


lrytas.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!