Lietuvos švietimo profesinė sąjunga pristabdo pasirengimą streikui

„Streiko skelbimo neatsisakome, bet pristabdome pasirengimo procesą, kol vyksta derybos su Švietimo ir mokslo ministerija“, – ketvirtadienį BNS sakė LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius.


Jo teigimu, pasirengimas streikui atidėtas iki gegužės 1-osios. Mat iki to laiko ministerija profsąjungoms turi pateikti parengtą naują švietimo finansavimo ir pedagogų darbo apmokėjimo tvarką.


A.Jurgelevičius teigė matąs ministerijos pastangas ieškoti kompromisų ir vylėsi, kad pavyks susitarti be streiko. Kaip gerą ženklą jis nurodė drauge su ministerija pradėtą vykdyti socialinės partnerystės programą. Jo teigimu, šios programos tikslas – kolektyvinės sutarties pasirašymas.


Tuo metu Žemaitijos regiono profesinių sąjungų susivienijimas toliau aktyviai rengiasi balandžio 10-ąją numatytam neterminuotam mokytojų streikui.


„Šiuo metu kaip tik vyksta slapti balsavimai dėl streiko skelbimo. Kai kurios mokyklos jau įteikė darbdaviams pranešimą dėl balandžio 10-osios streiko“, – BNS sakė vienas šios profsąjungos lyderių Eugenijus Jesinas.


Tačiau ir jis neatmetė galimybės, kad vis dėlto streikas bus laikinai atidėtas, jeigu profsąjunga „pamatys, kad derybos pajudėjo iš mirties taško“.


E.Jesino teigimu, tai paaiškės po kitą savaitę suplanuoto susitikimo su švietimo ir mokslo ministru Gintraru Steponavičiumi. Per jį žemaičiai tikisi su ministru pasirašyti susitarimą dėl anksčiau žodžiu duotų įsipareigojimų.


Vasario pabaigoje įspėjamajame dviejų valandų streike dalyvavo apie 300 mokyklų.


Streikuotojai reikalavo keisti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis.


Šiuo metu ministerijoje veikia dvi darbo grupės, kurios sprendžia ir kai kuriuos šių profsąjungų iškeltus klausimus.


 


BNS ir LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!