Lengvinama darbo ginčų nagrinėjimo tvarka

Kasmet teismus pasiekia apie keturis tūkstančius darbo ginčų. Daugiausia – dėl neišmokėto atlyginimo.   Socialinės apsaugos ir darbo ministerija imasi ginčų nagrinėjimo tvarką lengvinti ir steigia   teritorines darbo ginčų komisijas, praneša LTV naujienų tarnyba.


„Tai yra darbdavių ir darbuotojų atstovai, plius darbo inspekcijos  deleguotas valstybės tarnautojas ir spręs ginčus ir, kaip rodo Estijos pavyzdys, kitų šalių pavyzdžiai, dažniausiai tokiu atveju tokie ginčai ir išsprendžiami iki teismo. Tai yra sutarimo būdu ir tai visoms pusėms turėtų palengvinti situaciją“, – pasakoja socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.


Ministro teigimu, darbuotojai vengia iškart kreiptis į teismą ir dažniausiai užtarimo prašo darbo inspekcijos.


„Dažniausiai į teismą žmonės nesikreipia, kadangi ginčo objektas yra 1-2 tūkst. litų. Tai  dažniausiai yra mažesnė suma už procesines išlaidas, už tuos kaštus, kuriuos žmonės patiria teisme. Darbo kodekso pakeitimo projektas sudaro galimybę socialinę paslaugą gauti greitai ir pigiai“, – priduria laikinasis Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Vilius Mačiulaitis.


Darbo ginčų komisija ginčus išnagrinės per 20 dienų. Be to, anot darbo inspekcijos vadovo, ginčą spręsti komisijose pigiau atsieitų ir darbdaviams.


„Nereikėtų kreiptis į teismą ir ten laukti pusę metų ar metus, kol bus priimtas teismo sprendimas, kuris dar gerokai padidina darbdavio išlaidas. Toks darbdavys, kuris pavėlavo mokėti vidutinį atlyginimą“, – sako V. Mačiulaitis.


Siūloma, kad naujoji tvarka įsigaliotų nuo naujųjų metų. Tačiau ir atsiradus ginčų komisijoms, abi pusės galės kreiptis į teismą.


 


 


Reda Gilytė
LTV naujienų tarnyba

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!