Rengiamas skundas tarptautinei darbo organizacijai

TDO Asociacijų laisvės komitetas svarstys LŠPS skundą, kai tik gaus atsakymą iš LR Vyriausybės.


Lietuvos švietimo profesinės sąjungos ir Žemaitijos regiono susivienijimo kovą už teisę vesti kolektyvines derybas nacionaliniame lygmenyje ir sprendimą streikuoti palaiko Europos profesinių sąjungų švietimo komitetas (ETUCE) bei pasaulinė profesinių sąjungų organizacija Švietimo Internacionalas (Education International).


Apie situaciją Lietuvoje informuotos ir kitos tarptautinės organizacijos. ETUCE pagalba, ateinančią savaitę žinia apie įspėjamąjį streiką ir jo priežastis švietimo sektoriuje Lietuvoje apskries visas tarptautinių žinių agentūras. 


Lietuva nuo 1921 yra TDO narė, ratifikavusi 39 TDO konvencijas, todėl ji privalo laikytis šios organizacijos priimtų ir Seimo ratifikuotų konvencijų normų.


Remiantis TDO konvencija Nr.154 „Dėl kolektyvinių derybų skatinimo“, tokių derybų galimybės turi būti suteikiamos visoms darbuotojų grupėms tose veiklos srityse, kuriose yra taikytina ši Konvencija. Kolektyvinėms deryboms negali kliudyti procedūros taisyklių nebuvimas arba tokių taisyklių neadekvatumas ar netinkamumas.


LŠPS mano, kad pažeidžiamos jos, kaip darbuotojų organizacijos, teisės vesti kolektyvines derybas nacionaliniame lygmenyje, o Švietimo ir mokslo ministerija, kuri de facto  yra darbdavys ir pagal savo kompetencijas reguliuoja tas sritis, dėl kurių kilo šis kolektyvinis ginčas, piktybiškai naudojasi kai kurių LR Darbo kodekso straipsnių neadekvatumu ir atsisako vesti kolektyvines derybas bei siekti kolektyvinio susitarimo.


TDO įkurta 1919 m. ir yra pirmoji specializuota JT įstaiga. TDO vykdomasis organas – tarptautinis darbo biuras Ženevoje, Aukščiausias organas – asamblėjos, priimančios  konvencijas ir rekomendacijas.


 


 


LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!