Mokytojai nusprendė: įspėjamasis streikas bus

Vasario 21 dieną streike dalyvaujančių mokyklų darbuotojai dviem valandoms nutrauks darbą. Kuriomis valandomis streikuoti, mokyklos galės spręsti pačios. Streiko metu turės būti užtikrinta turto ir mokinių apsauga.


Mokyklų direktoriams apie planuojamą streiką turi būti pranešta prieš savaitę.


Suvažiavime balso teisę turėjo 63 įvairiems susivienijimams atstovaujantys delegatai. Už streiko idėją balsavo 61, 2 susilaikė.


Suvažiavimas taip pat reikalauja Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) nedelsiant pradėti realias derybas dėl LŠPS keliamų reikalavimų. Jei darybų grupė nebūtų sudaryta ar jai nepavyktų išspręsti ginčo, LŠPS taryba grasina apsispręsti dėl neterminuoto streiko datos.


Vyriausybei ir ŠMM pateiktuose reikalavimuose LŠPS reikalauja nedelsiant inicijuoti mokinio krepšelio metodikos pakeitimus bei nemažinti savivaldybėms skirtos mokinio krepšelio dalies. Profsąjunga taip pat reikalauja atidėti atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti mokytojų ir kitų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų nustatyta 18 kontaktinių valandų pedagoginė norma. Tai esą padidintų darbuotojų socialinį saugumą.


„Skelbdami streiką mes dar kartą siūlome ministerijai pradėti lygiateises derybas, nežaisti darbo grupėmis, o sėsti prie lygiateisių derybų stalo. Girdėdami ministro patikinimus, kad jis nori kalbėtis, tikimės, kad įspėjamojo streiko užteks ir nereikės skelbti neterminuoto“, – žurnalistams sakė LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius.


Pasak A. Jurgelevičiaus, pritarimą reikalavimams ir streikui savo parašais išreiškė 15 tūkst. mokytojų. Jo manymu, prie streiko prisidės daugiau nei pusė šalies mokyklų.


LŠPS pirmininkas atkreipė dėmesį, kad dalyvavimas streike – savarankiškas dalykas, tad negali būti verčiama dalyvauti streike ar trukdoma streikuoti. „Gali atsitikti taip, kad mokykloje vieni mokytojai ves dvi pamokas, kiti streikuos. Dėl apmokėjimo tariamasi su darbdaviu, bet mes nemanome, kad atsiras bent vienas mokyklos direktorius, kuris neapmokės mokytojams už dalyvavimą streike“, – sakė A. Jurgelevičius.


Žurnalistams paklausus, ar streiko nepolitizuos ir jam nepakenks A. Jurgelevičiaus narystė socialdemokratų partijoje, šis tikino, kad jo socialdemokratinė veikla apsiriboja darbu Elektrėnų savivaldybės taryboje.


„Šis streikas vyksta šiuo metu, nes dabar savivaldybės ruošia mokyklų tinklo pertvarkos planus, kuriuos patvirtinus nemaža dalis mokytojų arba neteks darbo, arba jiems sumažės krūviai. Tai, kad šie planai vyksta rinkimų metais, atsitiktinumas“, – tikino profsąjungos lyderis.


Vadovaudamasi Darbo kodeksu, LŠPS inicijavo kolektyvinio darbo ginčo nagrinėjimą ir ŠMM reikalavo sudaryti taikinimo komisiją. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius atsiųstame laiške pareiškė atsisakantis sudaryti taikinimo komisiją dėl iškeltų reikalavimų.


ŠMM į profsąjungų grasinimus reagavo siūlymu sudaryti dar vieną darbo grupę iškeltoms problemoms spręsti. Ji turėtų ieškoti sprendimų, kaip mažėjant mokinių skaičiui užtikrinti optimalų mokytojų darbo krūvį ir jį atitinkantį atlyginimą.


ŠMM jau yra sudariusi darbo grupę dėl darbo apmokėjimo aprašo keitimo, kurioje dalyvauja ir profesinių sąjungų atstovai.



 


http://www.delfi.lt/news/daily/education/mokytojai-nusprende-ispejamasis-streikas-bus.d?id=55288189


http://www.lrytas.lt/-13287921981327006010-vasario-21-%C4%85j%C4%85-streikuos-keli-%C5%A1imtai-mokykl%C5%B3.htm


http://iq.lt/politika-ir-visuomene/mokytojai-apsisprende-streikuoti/


http://www.zebra.lt/lt/naujienos/lietuva/mokytoju-pyktis-vasari-streikuos-keli-simtai-mokyklu-256201.html


http://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/mokytojai_vasario_21aja_rengia_ispejamaji_dvieju_valandu_streika/


http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/mokytojai-vasario-21-aja-rengia-ispejamaji-dvieju-valandu-streika-685890/


http://www.dienosnaujienos.lt/420023-vasario-21-aja-dalyje-svietimo-istaigu-ispejamasis-streikas/visa-naujiena


http://www.valstietis.lt/Pradzia/Naujienos/Svietimas.-Kultura/Mokytojai-vasario-21-aja-rengia-ispejamaji-dvieju-valandu-streika


 


 


Šaltinis:


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!