Uab „švyturys – utenos alus“: ar įmanoma streikuoti lietuvoje?

Atidedant streiką, įmonė UAB “Švyturys-Utenos alus” paskelbta įmone, tenkinančia gyvybinius visuomenes poreikius.


 


Vadovaujantis LR Darbo kodekso 81 str. 4 d. streikas atidedamas: “Jei kyla tiesioginė grėsmė, kad gali būti neužtikrintos neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti būtinos minimalios sąlygos (paslaugos), ir tai gali sukelti pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ir saugumui, teismas turi teisę trisdešimčiai dienų atidėti dar neprasidėjusį streiką, o prasidėjusį tokiam pat laikui sustabdyti.”


 


Darbo kodeksas numato tokių valstybinių ir savivaldybių įmonių sąrašą. LR Darbo Kodekso 80 str. 2 punktas: ” Streiko šio Kodekso 77 straipsnio 4 dalyje nurodytose įmonėse, įstaigose, organizacijose metu turi būti užtikrintos neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti būtinos minimalios sąlygos (paslaugos)…”. T.y. (DK 77str. 4P) “… geležinkelių ir miesto visuomeninio transporto, civilinės aviacijos, medicinos, vandens, elektros energijos, šilumos ir dujų tiekimo, kanalizacijos ir atliekų išvežimo įmonėse…”


 


Anot teismo, alaus gamyba pakliūva į sąrašą įmonių, kurios teikia būtinas neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti sąlygas (paslaugas). Kyla klausimas – ar įmanoma darbuotojams Lietuvoje kolektyviai ginti savo teises streikuojant?


 


 


Lietuvos maistininkų


profesinės sąjungos informacija


www.maistprofsajunga.lt


 


Apie tai rašo ir delfi.lt:


http://verslas.delfi.lt/business/teismas-atidejo-svyturio-utenos-alaus-darbuotoju-streika.d?id=46817669


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!