A.černiauskas: iki šiol valdžia tenkino rėmėjų interesus, gal prieš rinkimus atsigręs į rinkėjus

„Per tuos dvejus metus, kurie praėjo nuo ankstesnio mitingo, Vyriausybė visą dėmesį skyrė verslui, visos lengvatos bus skirtos jam: buvo sumažintas pelno mokestis, kai kuriems sektoriams mažėjo pridėtinės vertės mokestis. Todėl, mūsų nuomone, dabar turėtų būti atsižvelgta į paprastą žmogų ir lengvatos suteikiamos paprastiems žmonėms, kad jie galėtų pajusti, jog krizė tikrai pasibaigė. Kol iki Seimo rinkimų buvo pakankamai didelis laikotarpis, valdžia daugiau tenkino rėmėjų poreikius, gal dabar, mes tikimės, ji atsigręš į rinkėjus, kurie už juos balsuos“, – žurnalistams per mitingą kalbėjo vienas jo organizatorių Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.


Profsąjungos turi ir patarimų valdžiai, iš kur gauti pinigų jų reikalavimams įgyvendinti: padidinti pelno mokestį įmonėms, dividendų apmokestinimą, įvesti progresinius mokesčius.


„2010 m. – krizės metais – įmonių pelnas buvo beveik 6 mlrd. Lt, taigi jeigu pelno mokestis nebūtų sumažintas nuo 20 proc. iki 15 proc., tai būtų 300 mln. Lt, iš kurių būtų galima grąžinti dalį pensijų“, – skaičiavo profsąjungos lyderis.


A. Černiausko neįtikina ir valdžios bei kai kurių verslo atstovų tvirtinimai, kad Lietuva yra nepajėgi turėti didesnės nei maždaug 680 Lt po mokesčių minimalios algos.


„Pažiūrėkime į tą pačią Latviją, kurioje situacija yra tikrai sunkesnė, tačiau minimalus darbo užmokestis jau yra didesnis ir vėl beveik 100 Lt didinamas. Man atrodo, pavyzdžiai akivaizdūs ir jų toli ieškoti nereikia“, – dėstė jis.


 


Reikalavimus nunešė į tuščia Vyriausybę


Tarp keliamų reikalavimų valdžiai – minimalaus atlyginimo didinimas iki 1 tūkst. Lt, įvesti progresinius mokesčius, mažinti pridėtinės vertės mokestį būtiniausiems maisto produktams, spaudos leidiniams, mažinti komunalinių paslaugų kainas, grąžinti pensijas į iki sumažinimo buvusį lygį.


Visi šie reikalavimai šeštadienį buvo nunešti į tuščią Vyriausybės pastatą. A. Černiauskas vylėsi, kad iki rudens jie bus pradėti vykdyti.


Profsąjungoms jau ne vienerius metus nepavyksta pasiekti minimalaus atlyginimo didinimo, jie piktinasi, kad valdžia vilkina šį sprendimą.


„Mūsų valdžia galvoja, kad per mėnesį galima pragyventi už 800 Lt „ant popieriaus“. Ar mes galime pareikalauti, kad mes irgi norime geriau gyventi, rūpintis savo šeimomis? Tik nuo mūsų ryžto ir susikaupimo priklausys laukiami rezultatai. Premjeras aiškina, kad krizė jau pasibaigusi, mes pirmieji turime tai pajusti, mes esame tie, kurie turi gauti tai, ko nusipelnė –geresnį gyvenimą“, – nuo scenos į susirinkusius kreipėsi profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.


Jos teigimu, į mitingą atvyko atstovai iš Klaipėdos, Visagino, Šiaulių, Panevėžio, Ukmergės ir kitų Lietuvos miestų.


 


Mitinguotojai – be didelės aistros reikalauti


Nors profsąjungų lyderiai aštriai pasisakinėja apie problemas, tačiau į mitingą susirinkę žmonės pakankamai vangiai reiškė nepasitenkinimą – žygiuojant Gedimino prospektu vos keletą kartų šūktelėjo „Gėda“, o pasiekus aikštę prie Vyriausybės net buvo raginami renginio vedėjo garsiau reaguoti į pasisveikinimą.


Minios balsą garsiau buvo galima išgirsti, kai buvo skaitomi mitingo reikalavimai. Nors leidimas lieti pasipiktinimą valdžios politika buvo išduotas iki 15 val., mitinguotojai pradėjo skirstytis apie 14 val.


Didžiausia dalis mitinguotojų – vidutinio amžiaus ir vyresni. Minioje galima buvo matyti socialdemokratų, Tautos ateities forumo ir socialistinio liaudies fronto atstovus.


 


Minimali alga – 1500 Lt


Į mitingą iš Kuršėnų kartu su kolegomis atvykusi profsąjungietė Rasa sakė, kad minimalus atlyginimas turėtų būti bent 1500 Lt per mėnesį.


„Minimali alga turi būti 1500 Lt. Mūsų vaikų darželyje yra žmonių, kurie per mėnesį gauna 600 Lt, pabandykite išgyventi. Mes esame pripratę tylėti, lietuviai tokie yra, jeigu daugiau protestuotume, gal kas nors ir atsižvelgtų“, – DELFI sakė moteris.


 


Tikėjosi prabilsiant Vyriausybės sąžinę


„Mes esame pensininkai iš Kauno, atvažiavome todėl, kad pajudintume Vyriausybę, kad prabiltų jos sąžinė ir ji grąžintų neišmokėtas pensijas. Gana jiems tyčiotis iš mūsų“, – DELFI savo atvykimo tikslą dėstė 74-erių Levutė.


Jai pritarė ir kartu atvykęs Saulius: „Tiek Lietuva prisiskolino – 40 mlrd.Lt, nejaugi iš šios sumos pensininkams nebuvo galima keliolika milijonų skirti ir grąžinti pinigus“.


 


Keliems protestuotojams – vienas policininkas


Vilniaus miesto savivaldybė profsąjungoms buvo leidusi į mitingą sukviesti maždaug 2,5 tūkst. žmonių. A. Černiausko nuomone, savo nepasitenkinimą atėjo išsakyti 2-3 tūkst., policija priskaičiuoja maždaug 1,5 tūkst.


Tačiau policijos pajėgos buvo galingos – skirtingais duomenimis, mitinguotojus prižiūrėjo ir Seimą bei Vyriausybę saugojo 300-500 policijos pareigūnų, renginio prieigose budėjo policijos automobiliai, į pagalbą buvo pasitelkta raitoji policija.


Neoficialiais duomenimis, esant reikalui, prisidėti prie šių pajėgų buvo pasirengę dar keli šimtai pareigūnų.


 


Sulaikytas vienas asmuo


Nuo pat ryto Vyriausybės ir Seimo pastatai buvo aptverti metalinėmis tvorelėmis ir juostomis „STOP policija“.


Policija pranešė, kad renginys vyksta be ypatingų incidentų. Renginio pradžioje sulaikytas vienas asmuo, padaręs administracinį pažeidimą – viešoje vietoje vartojęs alkoholį arba viešoje vietoje pasirodęs girtas.


Policija DELFI patikslino, kad pilietis gėrė alų Lukiškių aikštėje ir ketino prisijungti prie eisenos. Pilietis pristatytas į policijos komisariatą.


DELFI primena, kad šis mitingas turėjo vykti vasario 19 d., tačiau Vilniaus miesto savivaldybė dėl gedulo po poeto Justino Marcinkevičiaus mirties, leidimą atšaukė. Ši miesto valdžios sprendimą profsąjungos apskundė teismui.


Anksčiau profsąjungos buvo prašiusios leisti mitinguoti sausio 16 d., tačiau leidimo negavo. Prieš dvejus metus tą pačią dieną vykęs mitingas baigėsi riaušėmis, per kurias dužo Seimo langai.


 


Rasa Lukaitytė


www.DELFI.lt


 


Profesinės sąjungos į Vilniaus miesto savivaldybę leidimo mitinguoti kreipėsi tris kartus: rugsėjo 29d., sausio 16d. bei vasario 19d., tačiau leidimo negavo (LPSK informacija).


 


ŽINIASKLAIDA:


http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/pries-profsajungu-mitinga-seimas-is-pat-ryto-aptvertas-stop-juosta-56-142438


 


http://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/mitingas_prasidejo_jmarcinkeviciaus_zodziais_saukiu_as_tauta_atnaujinta_1515/


 


http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/acerniauskas-iki-siol-valdzia-tenkino-remeju-interesus-gal-pries-rinkimus-atsigres-i-rinkejus.d?id=43339377


 


http://www.zebra.lt/lt/naujienos/lietuva/profsajungu-atstovai-mitinge-prie-vyriausybes-reikalavo-didesnio-minimalaus-atlyginimo-ir-progresiniu-mokesciu-230470.html


 


http://ikrauk.15min.lt/aktualu/30370


 


http://www.balsas.lt/naujiena/530263/a-cerniauskas-vyriausybe-rupinasi-verslininkais-bet-ne-darbininkais


 


http://www.balsas.lt/naujiena/530220/mitinguotojai-ragino-kelti-atlyginimus-ir-ivesti-progresine-sistema-foto-papildyta-14-30#27719


 


http://www.lrytas.lt/-13005276711298640963-mitinguotoj%C5%B3-nei%C5%A1judino-nei-kar%C5%A1tos-kalbos-nei-dainos-nuotraukos-video.htm


 


http://www.lprofsajungos.lt/?lang=lt&mID=1&id=3812


 


http://www.lrt.lt/news.php?strid=5082&id=5708421


 


http://www.ve.lt/naujienos/lietuva/lietuvos-naujienos/vilniuje-mitinguoja-profsajungos-563697/


 


http://www.diena.lt/naujienos/miestas/profsajungos-zadetos-minios-prie-vyriausybes-nesurinko-papildyta-339294


 


http://www.alfa.lt/straipsnis/10820152/?Profsajungu.mitinge..pamokymai.ir.grasinimai.valdziai=2011-03-19_16-14


 


http://www.alfa.lt/straipsnis/10817668/?Profesiniu.sajungu.mitingas..kuklesnis.nei.tiketasi=2011-03-19_08-58


 


http://politika.atn.lt/straipsnis/76051/mitingas-prie-vyriausybes-rumu-prasidejo-jmarcinkeviciaus-zodziais-saukiu-as-tauta-atnaujinta-1510


 


Nuotraukų albumas:


http://www.facebook.com/album.php?aid=35141&id=153500544685522&l=50a2582ca9


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!