Profesinėms sąjungoms numestu kaulu vyriausybė neatsipirko – planuotas protesto mitingas įvyks

Savivaldybė – pažeidėja
Vyriausybė pareikšdama, kad neprieštarauja minimalios algos didinimui, šiuo “mėsos kąsneliu” nesugundė jos vykdoma politika besipiktinančių profsąjungų. Pasirodo, šios dar kartą Vilniaus savivaldybės prašys išduoti leidimą mitinguoti prie Seimo. Ir šįkart jį gaus. Mat dar penktadienį Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas konstatavo: nedavusi leidimo savivaldybė “šiurkščiai pažeidžia ieškovo teisę į taikius susirinkimus”.

Nepaisant to, mitingas sekmadienį neįvyko. Negi Vyriausybė sugebėjo ir profsąjungas “nupirkti”?

“O jūs kada nors bandėte per 15 minučių surengti mitingą? Savo sprendimą teismas paskelbė penktadienį 15.30 val., likus 15 minučių iki darbo dienos pabaigos. Tad suspėti buvo neįmanoma. Tačiau viskas lieka kaip buvę. Mes ir toliau keliame tuos pačius reikalavimus – dėl atlyginimų, sumažintų pensijų, nedarbo mažinimo ir panašiai. Rytoj kreipsimės į savivaldybę dėl leidimo”, – tvirtino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Seni metodai nebepadeda
Šįkart Vyriausybei nepadėjo ir seniai išbandytas patikimas metodas sutramdyti besipiktinančiuosius – nuolaidų pasiūlymas. Nors pareikšta, kad ministrų kabinetas nesispyrios minimalios algos didinimui, profsąjungoms to – per maža. Beje, Vyriausybei tokį pažadą duoti buvo naudinga ne tik dėl noro nuslopinti mitingą. Juk kuo didesnės bus algos, tuo didesnės ir įplaukos į biudžetą nuo jų.

Iki tol ministrų kabinetui manipuliacijos pavykdavo. Belieka prisiminti, kaip pensininkų atstovai iš “Bočių” sąjungos buvo įkalbėti sutikti su pensijų sumažinimu, Seimo valstiečiai įkalbėti balsuoti už valdančiųjų pasiūlymus, pažadant tam tikrų nuolaidų jų elektoratui.

Kartais pakanka ir dar paprastesnių metodų. Pavyzdžiui, pasikviesti aršiausius Vyriausybės kritikus į savo komandą, kaip pasielgė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius – savo patarėju pasikvietė vieną iš buvusių studentų judėjimo lyderių Joną Okunį. Arba paprasčiausiai neišduodamas leidimas rengti mitingą. Tiesa, tokiais atvejais premjeras Andrius Kubilius paaiškina, kad ne Vyriausybė, o savivaldybė jo neišduoda. Tačiau turint omenyje, kad sostinės meras Raimundas Alekna – jo pavaldinys partijoje ir buvęs pavaldinys Vyriausybėje, nesunku nuspėti, kodėl leidimai neišduodami.

“Nepirksime žmonių nuomonės. Niekada jos ir nepirkdavome. Kad teismas nusprendė, jog leidimas mitinguoti būtų išduotas – labai gerai. Žmonės turi turėti tokią teisę. Tačiau ką Vyriausybė daro, daro teisingai”, – tvirtino Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis.


 


Skaldo ir valdo

Vytautas RADŽVILAS – filosofas, profesorius:

Manipuliavimas visuomene yra vienas svarbiausių šiuolaikinio valdymo technologijos elementų. Jo principas toks: darant nuolaidas arba paperkant tam tikras visuomenės grupes labai lengvai skaldoma tos pačios visuomenės vienybė. Šis valdymo būdas veikia efektyviai, nes visuomenė nesolidari. Tie, kurie manipuliuoja, puikiai supranta, kad galima lengvai skaldyti tokią vienybę, vieniems pasiūlant lengvatas. Tada tie bendrą reikalą išduoda. Tipiškas pavyzdys: kai buvo vykdoma aukštojo mokslo reforma, jai priešinosi tik mažytė visuomenės dalis ir saujelė studentų. Kiti neprisidėjo, nes jiems tiesiogiai neaktualu. Kol visuomenėje bus toks požiūris į solidarumą, manipuliavimo mechanizmas veiks be jokių kliūčių.


 


 


Danas NAGELĖ


VAKARO ŽINIOS

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!