Siūloma suteikti daugiau teisių užsieniečiams gyventi ir dirbti lietuvoje

Siekiant sudaryti palankesnes sąlygas užsienio piliečiams, o ypač aukštos kvalifikacijos specialistams, atvykti ir dirbti Lietuvoje, Užsieniečių teisinės padėties įstatymo naujojoje redakcijoje siūloma sutrumpinti užsieniečių prašymų išduoti leidimus laikinai ar nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje nagrinėjimo terminus – vietoj 6 mėnesių nustatyti 4, o ypatingais atvejais numatyti galimybę pratęsti prašymo nagrinėjimo terminą ne 3, o 2 mėnesiams.
Taip pat siūloma papildyti sąrašą pagrindų, kuriais remiantis išduodami leidimai laikinai gyventi Lietuvoje, bei supaprastinti leidimų dirbti išdavimą – darbdaviams, norintiems įdarbinti aukštos kvalifikacijos darbuotojus užsieniečius, nereikės leidimo kreiptis į Lietuvos darbo biržą, nes tai atliks pačios valstybės institucijos, kad išsiaiškintų, ar šie užsieniečiai atitinka Lietuvos darbo rinkos poreikius.
Užsieniečiams, kol jų leidimo gyventi Lietuvoje klausimas sprendžiamas teismuose, siūloma išduoti leidimus laikinai gyventi ir leisti jiems tęsti darbą ar kitą teisėtą veiklą. Taip būtų išvengta reintegracijos sunkumų tuo atveju, jeigu teismo sprendimu jiems būtų leista likti šalyje.
Kovojant su neteisėtai šalyje esančių užsieniečių įdarbinimu, numatytas įpareigojimas darbdaviams apmokėti nelegaliai dirbusių užsieniečių išsiuntimo iš Lietuvos išlaidas bei galimybė nelegalaus darbo aukoms pasilikti Lietuvos Respublikoje tol, kol jos bendradarbiauja su ikiteisminio tyrimo įstaigomis ar teismu.
Naujojoje įstatymo redakcijoje taip pat pasirūpinta užsienio piliečių galimybe naudotis įvairiomis viešosiomis paslaugomis elektroninėje erdvėje, taip pat ir dalyvauti rinkimuose balsuojant internetu. Tam siūloma įvesti naujus Europos Sąjungos valstybės narės piliečio laikino ar nuolatinio gyvenimo pažymėjimus su integruotais kvalifikuotais sertifikatais, kaip oficialius Lietuvos Respublikos dokumentus. Šių pažymėjimų išrašymo savikaina būtų įskaičiuota į valstybės rinkliavą, imamą už jų išdavimą.


 


 



www.vrm.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!