Nepatenkinti pensininkai atakuoja teismus

Skundai plaukia ir į kitus administracinius teismus.


Tokius skundus Kauno apygardos administraciniam teismui kol kas aktyviausiai rašo šakiškiai. LŽ duomenimis, tai jau padarė 17 šio rajono gyventojų.


 


Įkvėpė skųstis ir kitus


LŽ kalbinta šakietė Elena Antanavičienė neslėpė, jog pensininkai skundus teismui rašė jos iniciatyva. Moteris aiškino, kad krašto valdžia, nuo šių metų pradžios sumažindama išmokas net ir tiems, kurių pensijos nedidelės, pasielgė neteisingai. „Dabar tenka gyventi žemiau skurdo ribos. Nors turiu aukštąjį išsilavinimą, 25 metus darbo stažo, mano pensija iki sumažinimo tesiekė 687 litus. Dabar ji dar 22 litais mažesnė. Kaip išgyventi?“ – skundėsi E.Antanavičienė.


Anot jos, tokių skurstančių pensininkų rajone yra gal net du trečdaliai. „Vyriausybė ne tik pasisavino dalį mūsų teisėtai uždirbtos pensijos, bet ir padarė mums moralinės žalos“, – tvirtino pensininkė.


Vilkaviškietis Valentinas Krunglevičius LŽ teigė, jog pirmą skundą Kauno apygardos administraciniam teismui pateikė dar pavasarį. Tačiau jis buvo atmestas – stigo įvairių dokunemtų pažymų. „Kai viską surinkau, paaiškėjo, kad kaip atsakoves nurodžiau ne tas institucijas – turėtų būti ne Vyriausybė ir ne Valstybinio socialinio draudimo valdyba, o „Sodros“ Vilkaviškio skyrius bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Pataisiau skundą ir ieškinį. Bet kol kas jokios žinios, kada jis bus nagrinėjamas, nesulaukiau“, – pasakojo V.Krunglevičius.


 


Kol kas tik registruoja


Kauno apygardos administracinio teismo raštinės vedėja Neringa Dragašiūtė LŽ aiškino, kad šiuo metu teismas yra gavęs ir priėmęs maždaug pusės šimto pensininkų prašymus bei skundus. Jų vis daugėja, tačiau kol kas skundai tik priimami, bet nenagrinėjami. „Kai kurie teisėjai dar atostogauja, todėl geriausiu atveju pensininkų prašymai bus pradėti nagrinėti rudenį – rugsėjo, spalio ar net lapkričio mėnesį“, – teigė teismo atstovė.


 


Baiminasi precedento


Pastaruoju metu pensininkų skundų ir prašymų priteisti iš valstybės neišmokėtą dalį pensijų sulaukia ne tik Kauno, bet ir kiti mūsų krašto administraciniai teismai. Mat sumažintomis išmokomis nepatenkinti pensininkai rašo pareiškimus teismams paraginti Pensininkų partijos ir Pagyvenusių žmonių asociacijos.


Pensininkų partijos pirmininkas kaunietis Vytautas Kadžys LŽ sakė, kad pareiškimų teismuose būtų daugiau, tačiau nemažai jų yra tiesiog nepriimami. „Teismai labai nuodugniai tikrina pateikiamus dokumentus ir, radę bet kokią priekabėlę, skundus atmeta“, – kalbėjo jis. Anot V.Kadžio, nesvarbu, kaip sumažinta pensijų dalis būtų išmokėta, tegul ir po pensijos gavėjo mirties, tai vis tiek turi būti padaryta. Kitaip, jo įsitikinimu, bus sukurtas precedentas, kuriuo gali pasinaudoti ir būsimos vyriausybės.


 


 


 


Kazys Kazakevičius | „Lietuvos žinios“


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!