Kovai su nelegaliu darbu – specialus įstatymas

Nelegalaus darbo įstatymo projektas parengtas įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) teisės reikalavimus.


Aiškinamajame rašte teigiama, kad šiuo metu esamas teisinis reguliavimas nėra pakankamas, siekiant efektyviai kovoti ne tik su nelegaliai Lietuvoje esančių trečiųjų šalių piliečių, bet ir su Lietuvos piliečių nelegaliu darbu.


“Kyla būtinybė dabartinį teisinį reguliavimą papildyti teisės aktu, draudžiančiu visų asmenų nelegalų darbą”, – teigiama įstatymo aiškinamajame rašte.


Šiuo metu nelegalų darbą reglamentuoja vienas Darbo kodekso straipsnis, atsakomybė už jį numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekse.


Nelegalaus darbo įstatymo projekte numatytos poveikio priemonės apima ne tik finansines sankcijas, bet ir kitas poveikio priemones – padalinių, kurie buvo panaudoti nelegaliam darbui, uždarymas, licencijos vykdyti tam tikrą veiklą panaikinimas, pasiūlymo ar paraiškos dalyvauti viešajame pirkime arba teisės gauti subsidijas atėmimas, įpareigojimas padengti nelegaliai dirbusių trečiosios šalies piliečių grąžinimo į užsienio valstybę išlaidas.


Įstatymo autoriai sako tikį, kad įstatymas turės teigiamos įtakos verslo plėtros sąlygoms bei sąžiningai konkurencijai įtvirtinti, nes bus užkirstas kelias nesąžiningiems darbdaviams naudoti darbo jėgą nemokant mokesčių.


 


 


BNS


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!