Naujas baltijos profesinių sąjungų judėjimo startas: pasirašytas lizda ir lšmpsf susitarimas

Susitikimo su LŠMPSF atstovais metu buvo aptarti aktualiausi abiejų šalių švietimo profesinių sąjungų veiklos klausimai bei pasirašytas strateginio bendradarbiavimo 2010-2015 metais susitarimas. 


LIZDA Latvijoje, kaip ir LŠMPSF, jungia viso švietimo ir mokslo sektoriaus darbuotojus: nuo ikimokyklinio iki aukštojo, todėl sprendžiamų problemų spektras yra labai platus, o jų sprendimai gali būti panašūs lietuviškiems. Profesinių sąjungų atstovų diskusijos metu daugiausiai buvo kalbama apie Baltijos šalių švietimo politiką ir švietimo kokybę, pedagogų darbo laiką ir saugias darbo sąlygas, profesinį mokytojų rengimą, jų kvalifikacijos kėlimą ir pensijas. Šiuo metu, kai keičiasi mokymo ir mokymosi samprata ir kinta mokytojo vaidmuo, Lietuvos ir Latvijos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų atstovai sutarė, jog šis veiksnys turi įtakos  profesinių sąjungų veiklos misijos ir vizijos kaitai.  Kokia turi būti profesinės sąjungos strategija? Kaip solidariai galima spręsti iškilusias problemas? Šie ir daugybė kitų klausimų šiandien rūpi abiem nacionalinėm profesinėm sąjungom.   


Ekonominė ir politinė situacija Latvijoje ir Lietuvoje yra panaši – ji nepalanki švietimui – laukinį kapitalizmą keičia laukinis liberalizmas, tai dar vienas iššūkis profesinėms sąjungoms. Šiandien švietimo sistema didžiąja dalimi valdoma liberalizmo idėjų, o laisvosios rinkos principai dažnai įveda destrukciją, kuri grasina sugriauti sistemą. Šioje situacijoje mokytojas nesijaučia saugus, psichologinis klimatas ugdymo įstaigoje blogėja, blogindamas darbo sąlygas, o tai apsprendžia švietimo kokybės kritimą. Profesinės sąjungos vaidmuo darosi vis svarbesnis, o strategija keičiasi – vis daugiau dėmesio skiriama lyderių kompetencijai ir viešiesiems ryšiams. Taip pat buvo kalbama apie profesinės sąjungos pozityvaus įvaizdžio formavimą – nemažą smūgį joms sudavė turtinės ir finansinės kai kurių profesinių sąjungų vadovų manipuliacijos ir nekompetentingas valdymas.


Lietuvos ir Latvijos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų lyderiai nutarė, kad bendradarbiavimas tarp dviejų organizacijų turi būti strategiškai įtvirtintas tarptautiniu susitarimu. Toks susitarimas, kuriame aiškiai įvardinti bendradarbiavimo tikslai bei nurodytos pagrindinės bendros veiklos kryptys, buvo iškilmingai pasirašytas antrą susitikimo dieną. Taip pat sutarta, jog artimiausiu metu bus organizuoti tarptautiniai susitikimai–seminarai trijų švietimo koncentrų klausimais: pirmas – dėl ikimokyklinio bei bendrojo lavinimo srities problemų, antras – profesinio bei suaugusiųjų mokymo, o trečias – aukštojo mokslo klausimais.  Seminarus turėtų vainikuoti baigiamoji tarptautinė konferencija.


 


 


 


LŠMPSF


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!