Greičiausiai pašalpa darbuotojui susirgus liks sumažinta neribotam laikui

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė tai numatančioms Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, dėl kurių priėmimo ketinama balsuoti dar šią savaitę. Už tolesnį pataisų svarstymą balsavo 61, prieš 27, susilaikė 22 Seimo nariai.


Šiuo metu darbuotojui susirgus dvi pirmąsias ligos dienas 80-100 proc. atlyginimo moka darbdavys, nuo trečiosios „Sodra“ moka vos 40 proc., o nuo aštuntosios – 80 proc. atlyginimo.


Iki pakeitimų priėmimo praėjusią gegužę susirgę darbuotojai iš „Sodros“ gaudavo 85 proc. darbo užmokesčio dydžio ligos pašalpą.


Vyriausybė siūlo šios nuostatos galiojimą pratęsti neribotam laikui. Anksčiau buvo žadėta, kad sumažinimas galios iki metų pabaigos.


Siūlymas argumentuojamas sunkia „Sodros“ finansine situacija. Aiškinamajame pataisų rašte pripažįstama, kad tai gali sukelti dalies visuomenės pasipiktinimą. Skaičiuojama, kad per praėjusius metus iš šio sumažinimo sutaupyta 78 mln. Lt.


Socialdemokratas Andrius Šedžius posėdyje piktinosi, kodėl darbdavys susirgusiam darbuotojui turi mokėti gerokai daugiau nei „Sodra“.


Krikščionių frakcijos narys Mantas Varaška sakė, kad pažadas laikinai sumažinti ligos pašalpas buvo vienas iš pagrindų pasirašant Nacionalinį susitarimas.


„Siūlymas laikiną pareigą padaryti neterminuota vargu ar yra atitinkantis teisėtus lūkesčius“, – abejojo parlamentaras.


Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rima Baškienė sakė žinanti atvejus, kai darbuotojai jau sirgdami eina į darbą, kad tik nesumažėtų jų pajamos. Ji kartu su kolegomis siūlė šio sumažinimo galiojimą pratęsti metams, o ne neribotam laikui.


Tačiau Seimas šios idėjos nepalaikė.


DELFI primena, kad anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija buvo siūliusi, kad už pirmąsias septynias darbuotojo ligos dienas mokėtų darbdavys, tačiau kilus verslo ir kai kurių koalicijos partnerių pasipiktinimui šio sumanymo atsisakyta.


 


LPSK iš esmės prieštarauja teikiamam teisės akto projektui, kuriuo būtų neterminuotai pratęstas mažesnių pašalpos dydžių taikymas darbuotojams, dėl šių priežasčių: sunkmečio laikotarpiu daugeliui darbuotojų iki minimumo sumažintas darbo užmokestis, todėl ligos atveju, darbuotojas, pirmąją savaitę gaunantis minimalų darbo užmokestį, gauna 60 litų pašalpą, už kurią privalo pragyventi, išlaikyti šeimą ir nusipirkti vaistų, esant tokiems ligos pašalpų dydžiams, darbuotojai sirgdami eina į darbą ir neretai užkrėsdami kolegas, šie vėliau taip pat kreipiasi į Sodrą ligos pašalpų.


 


 


Rasa Lukaitytė


www.DELFI.lt ir


LPSK informacija


www.lpsk.lt  


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!