Visi sutiktieji žinojo, kad lietuvoje veikia profesinės sąjungos

„Kaip tikri desantininkai mes staiga pasirodome, išdaliname darbuotojams informaciją apie jų teises bei profesines sąjungas ir dingstame, kol dar nebūna spėję sureaguoti administracijos ar apsaugos darbuotojai“, – akcijos esmę apibūdina asociacijos pirmininkas Juozas Adomaitis.


Pasak jo, sumanymas rengti „desantininkų“ akcijas kilo pastebėjus, jog nėra gerai ilgomis diskusijomis agituoti žmones jų darbo vietose stoti į profesines sąjungas taip trukdant jiems dirbti.  Be to, taip išvengiama konfliktų su apsaugos darbuotojais, kuriems yra įsakyta pamačius profesinių sąjungų agitatorius kuo greičiau  išvaryti juos iš prekybos centrų.


Vienas aktyviausių Kauno skyriaus narių Rytis Deltuvas, po akcijos komentavo: „Nuostabiausia yra tai, kad nesutikome nė vieno darbuotojo, kuris nežinojo, kas yra profesinės sąjungos. Dauguma darbuotojų noriai diskutavo apie galimybę įsitraukti į profesinės sąjungos gretas. Nors pasitaikė vienas kitas, nesileidęs į diskusijas ir lankstinukus staigiai įmetęs į stalčių. Gal iš abejingumo, o gal dėlto, kad laukė klientai“.


Ne pirmą kartą tokioje akcijoje dalyvaujanti „LSPK Jaunimo“ Kauno miesto skyriaus pirmininkė Laura Sadauskaitė, laiko akciją gerai pavykusia: „Darbuotojai buvo susidomėję, visi žinojo kas yra profesinės sąjungos, tačiau dalis degalinių darbuotojų nežinojo, kad jų įmonėje yra veikianti organizacija. Jau vien todėl, kad darbuotojai apie jas sužinojo, manau, ši akcija yra pavykusi“.


J.Adomaitis džiaugiasi, jog su akcijos dalyviais pavyko greitai susitarti dėl maršruto ir savo kaip komandos nario funkcijų: „Ko gero dėl to, kad nesenai pabuvojome seminaruose, skirtuose komandiniam darbui gerinti“.


„Man šį kartą daugiau teko pabendrauti su tolimųjų reisų vairuotojais, kurie ilsėjosi poilsio aikštelėje šalia IX forto. Daugiausia kalbinome lietuvius, kurių visi žinojo apie vairuotojus vienijančią profesinę sąjungą. Tikėtina, jog dėl itin aktyvaus tame rajone Vairuotojų profesinės sąjungos pirmininko Ramūno Narbuto darbo, – įspūdžiais dalijasi Juozas. – Kitų šalių vairuotojai pamatę, kad kažką daliname, taip pat susidomėjo. Tad neilgai trukus išsivystė diskusija apie Lietuvos ir kitų šalių profesines sąjungas“.


Asociacijos „LPSK Jaunimas“ vadovas akciją laiko pavykusia: „Tai, kad žmonės domisi bei žino apie profesines sąjungas leidžia daryti išvadą, kad pastarųjų metų profesinių sąjungų veikla buvo matoma. Be to, reitingai rodo, jog jomis pasitiki palyginti nemažas procentas gyventojų. Tačiau to, deja, neužtenka, kadangi darbuotojų, dalyvaujančių profesinių sąjungų veikloje, procentas vis dar labai mažas“.


Kitą „desantininkų“ akciją jaunimas planuoja birželio mėnesį, tik jau kitose įmonėse.


 


lprofsajungos.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!