Trišalis socialinis dialogas kaune

 


Š.m. gegužės 19 d. Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros departamento direktoriaus Edmundo Balasevičiaus iniciatyva įvyko trišalis savivaldybės atsakingų švietimo vadovų, ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos ir Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo atstovų susitikimas. Šiame susitikime buvo aptartas trišalio socialinio dialogo perspektyvos Kaune, jo gairės ir principai bei rekomendacijos Kauno ikimokyklinių įstaigų vadovams.


Kauno švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Aušra Papirtienė supažindino ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos atstoves Audronę Trumpickienę ir Reginą Beinorienę bei kitus susitikimo dalyvius su jos vadovaujamos švietimo profsąjungos siūlomu trišalio bendradarbiavimo modeliu. Savo ruožtu vadovų asociacijos atstovės siūlė inicijuoti ikimokyklinių įstaigų auklėtojų asociacijos kūrimą ir tik būsimosios asociacijos atstovus įžvelgė kaip būsimuosius bendradarbiavimo partnerius.


Profsąjungos vadovė Aušra Papirtienė atkreipė susitikimo dalyvių dėmesį į tai, jog tik profesinė sąjunga įstatymiškai yra teisėta darbuotojų atstovė, kuri bendradarbiaudama su miesto valdžia bei darbdavių organizacijomis kompetentinga spręsti ikimokyklinių įstaigų darbuotojų socialines – ekonomines ir su darbo santykiais susijusias problemas. Bendradarbiaujant visoms trims šalims galima keistis informacija bei konsultuotis prieš priimant darbuotojams svarbius sprendimus, kaip tai numato Lietuvos Respublikos įstatymai.Buvo nutarta, kad į kitus trišalius susitikimus, taip pat galės būti pakviesti ir būsimos ikimokyklinių įstaigų pedagogų asociacijos atstovai (jei tokia asociacija įsisteigs), taip pat ir Tėvų Forumo atstovai.


Profesinės sąjungos poziciją palaikė ir departamento direktorius Edmundas Balasevičius. Jis šiame trišaliame bendradarbiavime įžvelgė naudą visoms suinteresuotoms pusėms. E. Balasevičius atkreipė ikimokyklinių įstaigų vadovų atstovių dėmesį, jog šioje situacijoje profesinė sąjunga tikrai nesiruošia primesti savo diktato, o kaip tik ieško visoms pusėms naudingų sąlyčio taškų.


Pirmajame trišalio bendradarbiavimo susitikime buvo nuspręsta trišalio bendradarbiavimo neformalizuoti, t.y. kol kas nekurti jokios formalios struktūros, o susitikimus organizuoti pagal poreikį, iniciatyvą parodžius inicijavus bet kuriai iš trijų socialinio dialogo šalių. Susitikimai bus protokoluojami, o juose aptartų problemų siūlomi sprendimai taps rekomendacijomis tiek miesto valdžiai, tiek ikimokyklinių įstaigų vadovams, tiek ir darbuotojų atstovams. Šiame konstruktyviame savivaldybės, ikimokyklinių įstaigų vadovų ir profsąjungos atstovų susitikime, taip pat bendru sutarimu pasiūlyta ikimokyklinių įstaigų vadovams skaičiuojant pedagoginių darbuotojų darbo užmokestį taikyti ne žemesnius nei vidutiniai koeficientus, taip pat vengti masinės nemokamų atostogų praktikos, paliekant tik galimybę eiti nemokamų atostogų tik individualiais svarbiomis priežastimis pagrįstais atvejais.


Susitikime taip pat dalyvavo Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistė Audronė Bukmanaitė, Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus Planavimo poskyrio vedėja Danguolė Arlauskienė, Kauno „Rudnosiuko“ profesinės sąjungos pirmininkė Sigita Gudeliūnienė (ji paskirta būsimų susitikimų sekretore).


Švietimo ir kultūros departamento direktorius Edmundas Balasevičius numatė, kad kitas trišalis susitikimas galės būti skirtas numatomo įvesti  „ikimokyklinuko krepšelio“ metodikos aptarimui.


 


LŠPS


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!