Profsąjungos: llri mėgina supriešinti kartas

LLRI parengtą „Sodros” pertvarkos koncepciją, kurios svarbiausias akcentas, jog po trijų keturių dešimtmečių “Sodros” nebereikėtų, o valstybės biudžetas turėtų rūpintis tik nelaimėliais, pritrūkusiais pinigų, ir mokėtų išmokas už vaikus, profsąjungos laiko gėdingu manipuliavimu žmonių emocijomis, nežinojimu, visuomenės nuomone, mėginimu supriešinti kartas.


„Sodra” atlieka Valstybinio socialinio draudimo funkcijas. Fondo veiklos principas – solidarumas, o išmokami pinigai – ne pašalpos, o tikslinės išmokos, įvykus draudiminiam įvykiui (tapus bedarbiu, ligoniu, pensininku ar pan.). “Sodros” sistema – susitarimas tarp visuomenės ir valstybės. Valstybinio socialinio draudimo esmė: surinkti ir atiduoti. Atiduoti draudžiamiesiems. Valstybė šioje srityje pelno nesiekia. Įmokų mokėtojams ji tampa patikimu tarpininku draudžiantis”, – teigiama Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pareiškime.


Profsąjungų teigimu, valstybė įpareigota garantuoti žmonėms socialines išmokas, pensijų mokėjimą, o privatizavimas paverstų šią funkciją nepatikima, tad nereikia siaurinti valstybės atsakomybės, privatizuojant valstybės turtą, liberalizuojant darbo santykius, mėginant naikinti “Sodrą”, silpniausiųjų visuomenės narių sąskaita įveikiant sunkmetį.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija tiki, kad Lietuvos politikai elgsis atsakingai ir savo sprendimais neišbalansuos „Sodros” veiklos.


Pristatydama LLRI parengtą „Sodros” pertvarkos koncepciją instituto prezidentė Rūta Vainienė sakė, kad “Sodra” yra kaip finansų piramidė, ji yra valstybinė „Sekundė”. “Nuo šio banko ji skiriasi tik tuo, kad įmokos į “Sodrą” yra privalomos. Viskas, kas į ją įmokama, tą pačią dieną, o tiksliau netgi prieš tai paėmus paskolas, jau yra išdalinta, ir tokia finansinė piramidė gyvuoja tol, kol yra pakankamai mokėtojų”, – sakė R. Vainienė.


Pagal LLRI koncepciją pertvarkant “Sodrą” reikėtų atsisakyti pensijų mokėjimo ir numatyti prievolę pensijai ruoštis ją kaupiant privačioje draudimo bendrovėje, motinystės (tėvystės) pašalpos atveju svarstytinas arba fiksuoto dydžio, arba visiems vienodos iki pusės metų išmokos už vaikus. LLRI siūlo, kad darbdavys į darbuotojo asmeninę pensijos kaupimo sąskaitą pervestų 10 proc. atlyginimo, dar 6 proc. nuo atlyginimo tektų privalomajam sveikatos draudimui. Ilgai “Sodroje” savo pensijas kaupusiems gyventojams siūloma išmokėti obligaciją, kuri būtų išperkama suėjus jų pensiniam amžiui.


LLRI skaičiavimais, darbuotojo mokesčiai siektų apie 26 proc.


Instituto nuomone, sveikatos ir ligos, nelaimingų atsitikimų darbe draudimas taip pat turėtų būti privalomai kaupiamas privačiose draudimo bendrovėse, o galimam nedarbui ir pasirengimui motinystei (tėvystei) dirbantieji turėtų kaupti savo iniciatyva.


LLRI siūlo, kad ši pertvarka būtų įgyvendinama tris keturis dešimtmečius, nes “Sodra” turėtų įvykdyti savo įsipareigojimus tiems gyventojams, kurie šiuo metu joje draudžiasi pagal dabartinę tvarką.


Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko, visus pasiūlymus nagrinės ministerijoje sudaryta darbo grupė. Savo siūlymus ji turėtų pateikti vasario pradžioje.


 


ELTA


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!