Ikimokyklinių įstaigų problemų daugėja

Šiaulių švietimo darbuotojų profesinė sąjunga primena, kad ikimokyklinių ir neformaliojo ugdymo įstaigų pedagogų situacija tampa beviltiška :  išlaikomi iš steigėjo-savivaldybės biudžeto, šių įstaigų darbuotojai jau nuo pavasario gąsdinami, kad neteks atlyginimo, nuolat varomi „nemokamų atostogų“. Jiems nuo rugsėjo mėn. sumažintas  ne tik BMA, bet ir pareiginiai koeficientai, „karpomi“ etatai neatsisakant privalomų funkcijų, mažinamos darbo valandos ir t.t.


Kol kas profsąjunga darbuotojams ir darbdaviams šioje kritiškoje situacijoje dėl mažinamų atlyginimų siūlo laikytis visų socialinio dialogo ir LR įstatymų principų: tartis pagal LR Darbo kodekso nuostatas ir nurodytą tvarką, kad susitarimų dokumentais būtų galima kontroliuoti ir stabdyti vykstantį ikimokyklinių įstaigų skurdinimo procesą. Darbdavys visuotiniam darbuotojų susirinkimui turi pateikti visą informaciją  apie Vyriausybės ir savivaldybės administracijos reikalavimus ekonominės krizės laikotarpiu, pristatyti etatų, koeficintų ir grafikų keitimo projektą, jį svarstyti (jei reikia, – organizuoti derybas tarp šalių) ir registruoti kaip įstaigos kolektyvinės sutarties priedą „Dėl laikino darbuotojų atlyginimų pakeitimo 2010 m.“ Tai įgalintų darbdavius (savivaldybę) pakartotinai svarstyti atlyginimų keitimo klausimus ateinančiais metais.


Nors ikimokyklinių įstaigų pedagogai dar tebėra menkai organizuoti (Šiauliuose tik 6 darželiuose iš 29 įsisteigusios PS), tačiau ir naujų profsąjungų steigimąsi, ir tarimąsi skatina vis gausėjančios ikimokyklinių įstaigų finansavimo problemos.


Ne visos ikimokyklinių įstaigų direktorės linkusios geranoriškai bendradarbiauti, tačiau profesinė sąjunga nuolat skatina socialinį dialogą ir įsipareigoja kelti ikimokyklinių įstaigų darbuotojų darbo užmokesčio problemas Švietimo ministerijoje, organizuoti ikimokyklinių įstaigų problemų aptarimą LR Seime, ginti ikimokyklinių įstaigų darbuotojus nuo tolesnio skurdinimo savivaldybėse.


Gruodžio 2 d. Vilniaus ir Šiaulių švietimo profesinės sąjungos vėl rengia apskrito stalo pasitarimą su LR Švietimo ministerijos ir savivaldybių atstovais dėl ikimokyklinių įstaigų finansavimo problemų.


 


 


Šiaulių ŠDPS susivienijimo informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!